Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pod Hradem se bude podesáté jíst, pít. I šetřit

Praha – Zelený trávník v dohledu Pražského hradu, dobré jídlo, pití a také spousta podnětů k zamyšlení a následování, to je květnový Prague Food Festival. Letos se jeho jubilejní 10. ročník bude konat během posledního květnového víkendu. „Samozřejmě chceme návštěvníkům z celé republiky nabídnout ochutnávky toho nejlepšího, co se 
u nás vaří, ale už tradičně je naším cílem přijít i s něčím navíc," říká zakladatel festival Pavel Maurer.

14.4.2016 10
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Šťastný Dimír

Stejně jako zimní část gurmánské přehlídky i ta jarní představí kuchařské nápady, jak využít do poslední kosti, šlupky či odřezku suroviny, 
z nichž se jídlo připravuje. Tentokrát ale Monika a Pavel Maurerovi do Královských zahrad pozvali i další šikovné lidi, kteří se řídí heslem Taste Waste, čili zamezte plýtvání, na němž postavili svůj byznys. Firma Kokoza ukáže, jak se dá chytře kompostovat na sídlištních balkonech. Petr Hanzel představí projekt Bez obalu, který spočívá v jakémsi návratu do Nerudových časů, kdy v koloniálu zákazníkům odsypávali čočku, hrách nebo sůl z velkých skleněných či keramických dóz do papírových kornoutů. Hanzel tuto ideu vylepšil tím, že obnovitelný obal si doma schováte a když surovinu spotřebujete, 
v obchodě vám novou várku doplní do něj.

K vidění a osahání bude též nádobí z omyvatelného papíry a přírodní koše, Sklo Srna zase předvede, jak se prázdná lahev nebo stará sklenice mohou proměnit v originální artefakty. A že se dá s nápadem a půvabem využít také staré oblečení, předvedou při slavnostním otevření festivalu známé osobnosti, jež obléknou žáci Česlava Jaroše z Vyšší odborné školy oděvního návrhářství. Budou mezi nimi třeba herečky Zlata Adamovská nebo Jitka Čvančarová.

Tři květnové dny však budou pochopitelně hlavně plné pochoutek. Své špičkové kreace nabídne dvacet restaurací 
z Maurerova výběru Grand Restaurant. Těšit se můžete na teplé i studené provedení francouzské pochoutky Foie gras. Ochutnat budete moci husí játra s jablky a cibulkou, ale také zmrzlinu Foie gras.

Festival si též připomene 700. výročí narození Karla IV. Národní tým kuchařů a cukrářů připraví tříchodové menu, s nímž bude v říjnu soutěžit na kuchařské olympiádě v Erfurtu. Inspirovali se gastronomií 14. století, kdy nejslavnější český panovník žil, zakládal univerzitu a položil základy současné Prahy.

Autor: Kateřina Perknerová

14.4.2016 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Už milion Čechů používá v televizi „červené tlačítko“

Jiří Menzel.
8

Režisér Jiří Menzel prodělal prý náročnou operaci. Leží v umělém spánku

Kandidáti odsoudili útok na děti z Teplic. Být táta, nařežu vám, řekl Topolánek

/VIDEO/ Jasný vzkaz vyslali uchazeči o Hrad těm, kdo se ohavně strefovali do prvňáčků ZŠ Plynárenská v Teplicích. „Kdybych byl táta, tak vám nařežu,“ řekl v debatě Deníku Mirek Topolánek.

Respektovali byste premiéra? Studenti se ptali adeptů o prezidentský post

/VIDEO/ Zvídavé a inteligentní. Takové otázky položila budoucí elita národa, studenti Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem, prezidentským kandidátům, když debatní vlak Deníku zastavil v pondělí na ústeckém hlavním nádraží. Co mladé Ústečany zajímalo? Přepis odpovědí adeptů na hlavu státu na nejlepší otázky přinášime zde.

Zásadní reformu vzdělávání brzdí i rodiče, shodli se odborníci

Zásadní reformu vzdělávacího systému brzdí kromě nedostatku peněz ve školství i postoj rodičů, kteří od škol očekávají klasické metody výuky. Shodli se na tom školští odborníci v diskuzi na dnešní konferenci Perpetuum. Lidé si podle nich neuvědomují, že tématika školství souvisí s budoucí prosperitou země a ovlivní kvalitu života jejich dětí. 

Borat se nabídl, že zaplatí pokutu za české turisty v Kazachstánu

Herec Sacha Baron Cohen, představitel hlavní role ve filmu Borat, se nabídl zaplatit pokutu za české turisty, které minulý týden v Kazachstánu zadržela místní policie. Vadilo jí, že se na náměstí v Astaně chtěli vyfotit v boratovských plavkách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT