Do moderního objektu s tělocvičnou a hřištěm na střeše nyní chodí zhruba 300 žáků. V každém ročníku jsou dvě třídy. Podle celostátních statistik žáků mírně přibývá. „Právě proto doufám, že školy nezůstanou prázdné. Ale musíme hodně přemýšlet nad tím, v kterých místech a jakým způsobem rozvíjet možnosti pro školní docházku," řekl Fiala. „Letos vstupuje na základní školu více žáků, ale na střední školy přichází méně studentů. To jsou informace, se kterými musíme pracovat a podle nich upravovat náš vzdělávací systém," uvedl.

První část ZŠ Povážská je v provozu od loňského září. V minulém školním roce ji navštěvovalo asi 180 žáků prvního stupně. Teď přibylo 130 dětí z vyšších ročníků. „Je to moderní objekt s vybavenými sportovišti. To, že se líbí mně, ještě není tak důležité. Rozhodující je, aby se škola líbila žákům a učitelům," řekl novinářům Fiala. Pondělní návštěvu Strakonic si prý vybral z prostého důvodu. Podle něj v Česku nyní není mnoho nově postavených základních škol.

Nový objekt v Povážské ulici nahradil zastaralou dřevěnou školu. Výstavbu, která trvala téměř tři roky, přesto v úvodu provázely protesty místních obyvatel z různých důvodů. „Ale já jsem přesvědčený o tom, že nová škola tady byla už třeba," řekl strakonický starosta Pavel Vondrys (Jistota pro Strakonice).

Letos v Jihočeském kraji zasedlo do lavic základních škol přibližně 6100 prvňáčků, což je srovnatelné číslo s loňským. Základní školy v kraji bude letos navštěvovat 50.500 žáků. V minulém školním roce to bylo 50.200. Na střední školy bude v jižních Čechách letos chodit 29.250 studentů, je to o 2250 méně než loni.