Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska stojí za jeho nedobrovolným odchodem z kabinetu vnitrostranické spory uvnitř ODS. Na rozdíl od Nečase, který svůj krok zdůvodnil dlouhodobou nespokojeností s prací ministra, je Kalousek přesvědčen, že Fuksa byl ve své funkci kompetentním. Věci veřejné si od změny slibují zlepšení práce resortu.

„To je absurdní argument, ani premiér netuší, co navrhnu,“ řekl Kalousek k tomu, že podle Nečase Fuksa na vládě například málo hájil postoj ODS k pokračování výběrového řízení na likvidaci starých ekologických škod v řádu desítek miliard korun.

Politická rovina

Fuksa po jednání s premiérem Nečasem uvedl, že jeho odvolání chtěl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg již při vyjednávání o takzvané „dřevěné knize“. „A že ať to beru, že se rozcházíme z politických důvodů. Že je to v politické rovině,“ uvedl Fuksa.

Menší koaliční strana – Věci veřejné – vnímá odvolání ministra zemědělství „jako svrchované rozhodnutí premiéra“. „Od změny ve vedení resortu zemědělství si slibujeme věcnější přístup k zemědělství a českým lesům. Krok premiéra bereme na vědomí. Vůči Ivanu Fuksovi je postoj Věcí veřejných dlouhodobě známý a konzistentní,“ připomněla mluvčí strany Radka Hrstková, že VV požadovaly Fuksovo odvolání už na jaře.

Mocenské zájmy

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky nyní složení vlády určují aktuální mocenské zájmy Nečase uvnitř ODS. Výměna ministra je důsledkem Nečasovy snahy získat větší vliv ve středočeské krajské organizaci ODS, uvedl v tiskové zprávě s tím, že premiér nikdy Fuksu nekritizoval. „Nešťastný způsob“ Nečasovy personální politiky podle šéfa opozice povede k další degradaci společenské autority a pověsti vlády jako takové.

„Ministři budou vnímáni jako nesvéprávné loutky. Místo kompetentního politického týmu, připraveného a schopného řešit problémy země, se vláda mění na skupinu soupeřících mocenských smeček, soustředěných kolem Nečase, Kalouska a (šéfa sněmovní frakce VV) Víta Bárty,“ uvedl Sobotka.

Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath na informace o výměně v čele ministra zemědělství reagoval slovy, že se jedná o přechod z bláta do louže. Pravděpodobný nový ministr Petr Bendl podle něj nemá k vedení resortu kvalifikaci, ostatně stejně jako ji neměl dosavadní ministr Fuksa. „Pan Bendl toho ví o zemědělství asi tolik jako já,“ řekl novinářům lékař Rath.

Rošáda je také podle něj především projevem vnitropolitického boje uvnitř ODS, kdy středočeskou organizaci sice fakticky vede Bendl, ale ovládá ji Petr Tluchoř někdejší šéf poslanců ODS a nynější vnitrostranický oponent premiéra a předsedy ODS Petra Nečase.

Také politolog Petr Just se domnívá, že za Fuksovým odvoláním budou spíše politické důvody, než jeho nekompetentnost v čele úřadu. „Nějakou dlouhodobou nespokojenost pan premiér najevo nedával. Takže se spíš také přikláním k tomu, že jde o politické důvody,“ řekl ČTK Just.

Čtěte také:Prezident odvolal ministra zemědělství Fuksu