Ve čtvrtek večer vše začalo podpálením garáže v garážnickém areálu Na Pavlasůvce v městské části Prostřední Suchá. Požár byl hlášen chvíli po půl desáté. Oheň zničil jedno zaparkované auto a dvě garáže.

Svědci popsali pachatele i automobil, kterým odjel. Mělo se jednat o stříbrný chrysler kabriolet s černou střechou. Už z tohoto popisu policie začala mít podezření, o koho se jedná a co za žhářstvím stojí. Osoby jsou totiž namočeny do vleklejšího sporu.

O několik minut později, krátce před dvaadvacátou hodinou, byl hlášen požár vozidel na parkovišti v ulici Elišky Krásnohorské. Žhář podpálil jedno auto, od kterého vzplál také vedle stojící vůz. Dalšímu rozšíření ohně zabránili hasiči.

Spěchali k dalšímu požáru

Chvíli poté museli hasiči spěchat k dalšímu požáru. Hlídka městské policie je volala do ulice 17. listopadu, kde bylo podpáleno další auto.

Poškozenou garáž i ohořelé vozy důkladně prohlédli technici hasičů i policie. Vzhledem k okolnostem se případem začali zabývat kriminalisté.

Na základě popisu vozidla si strážníci a policisté začali všímat podezřelých v ulicích. Jedna autohlídka měla štěstí. Strhla se dvacetiminutová honička, kterou prchající řidič nezvládl a havaroval.

Ze žháře se stal hazardér, který při zběsilé jízdě havaroval

Ve tři čtvrtě na jedenáct si autohlídka městské policie všimla na ulici U Stromovky podezřelého vozidla, které odpovídalo popisu ze žhářských útoků. Strážníci proto okamžitě začali auto sledovat a informovali další hlídky a republikovou policii. Řidič pronásledovaného automobilu zhasl světla a ujížděl na Šumbark. Hazardní jízdou projel Jarošovu ulici, Okružní, Chrpovou a pokračoval dále kolem restaurace Jelen přes les do Orlové. Strážníci jej sledovali se zapnutými majáky i sirénou. Řidič však nereagoval a nechtěl zastavit.

Strážníci postupně upřesňovali pozici a směr jízdy. „Pozor, dbejte maximální opatrnosti. Jede stále bez světel. Uvnitř je patrně jen jeden člověk v červené basebalové čepici,“ informoval strážník své kolegy.

Pronásledovaný postupně ujížděl na Ostravu, pak zpátky na Orlovou. Do akce se zapojili i strážníci z Orlové.
Hazardní jízda se prchajícímu vymstila. Pět minut po 23. hodině řidič havaroval na Těšínské ulici v Orlové. Při karambolu vystřelily airbagy. Řidič z vozu vyskočil a začal prchat po svých. Několik strážníků mu bylo v patách. Měli podezření, že je zraněný, nebo alespoň otřesený po havárii. Ve tmě se mu podařilo skrýt. "Pachateli se podařilo utéct. Pátrání však po něm pokračuje," potvrdil v pátek ráno policejní mluvčí Jaroslav Kus.
Prohlídkou havarovaného auta bylo zjištěno, že na něm jsou falešné registrační značky, které patří jiným automobilům.

Vše nasvědčuje tomu, že si mezi sebou vyřizují účty lidé, kteří nejsou policii neznámí. "Můžeme potvrdit, že stejná garáž byla poškozena o několik dnů dříve. Souvislosti jsou však předmětem vyšetřování," řekl mluvčí Kus.

"Ty garáže jsou pronajaté lidem, kteří v nich měli svá auta. Do této garáže se někdo vloupal před týdnem. Vyřezali díru do vrat. Uvnitř stálo BMW připravené na lakování. Vyvezli ho ven a úplně rozsekali sekerou. Byla to jasná msta. Teď to zapálili a poškodili tím i další dvě sousední garáže," řekl muž, který garáž pronajal.