Dosud ji kupovaly na recept. Na jeden výdej dostanou jedno balení, lékárník výdej zanese do počítače. Předtím ověří totožnost ženy a věk, přípravek smí dát jen ženě starší 16 let. ČTK to sdělila mluvčí lékového ústavu Veronika Petláková. Gynekologové změnu vítají, bez receptu je pohotovostní antikoncepce v řadě zemí, včetně Slovenska.

"Dnem 28. listopadu se mění způsob výdeje přípravků Escapelle a Postinor-2, které jsou indikovány jako nouzová antikoncepce. Od uvedeného data budou vydávány bez lékařského předpisu s omezením, v souladu se zákonem o léčivech," uvedla Petláková.

"Česká gynekologická a porodnická společnost byla tázána už před lety a změnu doporučila. Nemáme s tím problém, pokud ženy budou poučeny lékárníkem, že to nenahrazuje pravidelnou antikoncepci," řekl ČTK prezident společnosti Vladimír Dvořák.

Petláková potvrdila, že poučení od lékárníka je součástí doporučení lékárnám. "Farmaceut poučí pacientku o správném užívání přípravku a o možných rizicích," uvedla. Podobně jen na průkaz už se vydávají léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem.

Dvořák zdůraznil, že pohotovostní antikoncepce nenahrazuje běžnou antikoncepci, užívá se po náhodném nechráněném styku nebo selhání mechanické antikoncepce. V Evropě i zámoří už řada zemí vydává tyto přípravky bez receptu a nemají podle Dvořáka žádné negativní zkušenosti. "Nepromítlo se to do zdravotního stavu žen," řekl lékař.

Pohotovostní antikoncepce nesmí být podle doporučení SÚKL vydávána ani nabízena prostřednictvím zásilkového prodeje. SÚKL současně žádá ženy, aby pomohly zajistit bezpečné užívání přípravků a hlásily případné nežádoucí účinky, které mohou mít s užíváním souvislost.