Předpoklady, že by ženě mohl někdo ublížit, se však nepotvrdily. Vyplývá to z pátečních informací Jana Daňka z ředitelství pražské policie.

„Detektivové, kteří se zabývali pátráním po pohřešované, ženu ve čtvrtek vypátrali v jednom z domů v severních Čechách. Při následném výslechu žena uvedla, že se celou dobu pohybovala sama o své svobodné vůli různě po Evropě – a nyní se schovávala u svých známých," konstatoval Daněk s dodatkem, že okolnostmi případu se budou kriminalisté i nadále zabývat.

Zdá se nicméně pravděpodobné, že zprvu překvapivé zmizení právničky nebylo ničím záhadným; podle všeho se jednalo o počínání, na jehož pojmenování by nejlépe pasovalo slovo „útěk". Umístění nalezené ženy do vazební věznice Daněk osvětlil tím, že existuje případ majetkového charakteru, kde se žena nachází v pozici obžalované – a vzhledem k obavám, že by se mohla vyhýbat trestnímu řízení, vydal na ni soud zatykač.

Knihy s politickým podtextem

Konkrétnější údaje Daněk neuvedl – nicméně Deník už v době prvních informací o pátrání po pohřešované právničce uvedl, že se údaje zmizelé ženy shodují se jménem a příjmením advokátky, jejímž počínáním se v roce 2013 zabývala nejenom advokátní komora, ale i soudy; Obvodní soud pro Prahu 1 i pražský městský soud. Tehdy se řešilo podezření na možné „tahání peněz" z klientů v rozvodovém řízení, jejichž vztahy prý právnička někdy vyhrotila takovým způsobem, že se objevily úvahy, zda nejde o záměr – aby pak bylo možno účtovat služby spojené s urovnáváním konfliktu. Podle dostupných informací se takový úmysl nakonec neprokázal. Spekulovalo se také o možné vazbě pohřešované právničky na společnosti končící v likvidaci.

V souvislosti se zmizením právničky se hodně hovořilo o jiné její aktivitě – psala prý knihu s politickým podtextem. Právě v souvislosti s ní měla být spatřena naposledy: loni 9. listopadu ji naposledy viděli členové rodiny doma ráno, avšak policisté k tomuto dni odhalili ještě její podvečerní výskyt v Holešovicích, kde v ulici Dukelských hrdinů zařizovala křest ohlášený na 1. prosince. Žena, která v té době byla nezvěstná, tam však nedorazila. Objevily se pak informace, že právě kvůli chystané knize, údajně slibující překvapivá odhalení, snad měla čela čelit i výhrůžkám.