Pitr byl loni v červenci zadržen ve švýcarském Svatém Mořici, od té doby je ve vazbě.

O jeho vydání do ČR sice na konci září rozhodl pravomocně tamní nejvyšší federální soud, nicméně kvůli podané žádosti o azyl se jeho vydání může protáhnout. Podnikatel svou žádost odůvodnil obavou o život a podjatostí české justice.

Pitrův advokát Jan Křivánek se dnes k řízení o azylu nechtěl blíže vyjadřovat s tím, že nedisponuje potřebnými informacemi, protože případ zpracovávají švýcarští právníci. "V každém případě vím, že azylové řízení není ukončeno, protože je stejně jako řízení vydávací trojstupňové," prohlásil advokát. Podle něj bude v případě zamítnutí žádosti možný ještě dvojí soudní přezkum. "Nemohu odhadovat, kdy řízení skončí, ale rozhodně to nebude v řádech dnů či týdnů,"podotkl Křivánek.

"Pokud by soud rozhodl o obnově řízení a posléze by to rozhodnutí nabylo právní moci, tak by padl základ souhrnného trestu," uvedl k možnému budoucímu vývoji případu Pitrův obhájce. Nicméně procesních situací, které by v případě povolení obnovy řízení mohly nastat, je podle něj hodně. "V každém případě je pravda, že bude-li rozhodnuto o obnově, tak nebude dán základ žádosti České republiky o to, aby byl Tomáš Pitr dodán k výkonu trestu, protože nebude mít uložený žádný trest," dodal.

Návrh na obnovu řízení dnes projednával tříčlenný senát v čele se soudcem Tomášem Durdíkem. Dosud v kauze rozhodoval senát vedený Petrem Novákem, který však byl v srpnu usnesením městského soudu z projednání věci vyloučen, protože se soudce prohlásil za podjatého. Jeho senát byl častým terčem stížností Pitrovy obhajoby.

Novák také čelil kvůli pochybení v Pitrově kauze kárné žalobě. Soudce totiž navštívil jeden z pražských finančních úřadů kvůli opatření listinného důkazu. O návštěvě ale neinformoval účastníky řízení a nezaznamenal ji ani ve spisu. Podle Nejvyššího správního soudu sice chyboval, nicméně podle soudců šlo o "pochybení, ale drobné, ojedinělé, které nemohlo vzbudit pochybnosti o nestrannosti a objektivitě soudce". Proto ho v půlce října žaloby zprostil.

V kauze daňových deliktů obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 milionů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Proces se vrátil zpátky před městský soud kvůli stížnosti pro porušení zákona, kterou podala k Nejvyššímu soudu ve prospěch odsouzených bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, aby mohli předložit nové důkazy.

Soudy v minulosti řešily také další Pitrovu činnost. V souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny dostal loni v dubnu souhrnný šestiletý trest vězení, o němž pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze. Provod, který se k soudu dnes nedostavil, si část uloženého pětiletého trestu odpykal a loni byl předčasně propuštěn na svobodu za dobré chování.

Protože se dnes nedostavila jedna z předvolaných svědkyň, soudce jednání odročil na 30. listopadu.