Lidé, kteří se očkování svých dětí brání, nebo jej chtějí na základně individuálního plánu později, většinou nejsou proti očkování celé populace, ale pouze chtějí, aby stát i lékaři respektovali jejich názor. Ministerstvo zdravotnictví hodlá ale přitvrdit a navýšit na tři miliony korun sankce pro lékaře, kteří dítě nenaočkují.

„Vyšší maximální hranici pokuty chce norma zavést proto, že povinnost se týká lékařů, kteří si mají být vědomi významu pravidelného očkování. I Česká lékařská komora označila postupy lékařů, kteří odmítají provádět povinná očkování, či podávají zákonným zástupcům informace v rozporu se zákonem, za postupy non lege artis," tvrdí ministerstvo. Pokud lékaři nenahlásí hygieně, že je dítě nenaočkované, bude jim hrozit až dvoumilionová pokuta. Debata se nyní přesunula na půdu Poslanecké sněmovny, kam ministerstvo předložilo novelu zákona o veřejné ochraně zdraví.

Starost o tábory

Zároveň chce ukládat pokuty 
i provozovatelům ozdravovacích pobytů nebo dětských táborů, kteří nebudou požadovat po rodičích předložení očkovacího průkazu. „Bude jim hrozit pokuta až 100 tisíc korun za přijetí dítěte, které není kompletně naočkované, a též za nesplnění povinnosti pořídit výpisy z posudků o zdravotní způsobilosti dětí a následně je uchovat po dobu šesti měsíců od skončení akce," informovala právnička Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv. Podle ministerstva byly tresty obsažené i ve stávající legislativě a ve skutečnosti jde o snížení.

Jak ale tvrdí například Sdružení místních samospráv, nikdy se tak vysoké pokuty neukládaly, stát chtěl při porušení stovky až tisíce korun. Nové nastavení je podle nich pro organizace, které pracují s dětmi, likvidační. „Taková sankce může představovat pro učitele, pedagogické pracovníky 
a dobrovolníky obrovskou psychickou zátěž a pro školy a potažmo zřizovatele hrozbu nebo alespoň naprosto nepřiměřený finanční závazek, kterému ani nemohou v rámci svých rozpočtů dostát. Sankce tohoto typu nemá již preventivní či výchovný charakter, ale spíše demotivuje a odrazuje od pořádání jakýchkoliv akcí," říká člen sdružení a starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada.

U školek nebo dětských skupin, které by dítě bez očkování přijaly, by mohl stát chtít až půl milionu korun.

Sněmovní zdravotnický výbor se ve svém pozměňovacím návrhu ale výši pokut snaží snížit. Vyzval poslance, aby postihy pro lékaře byly maximálně milionové. „Napříč politickým spektrem jsme poukazovali na to, že pokuty jsou 
v ministerském návrhu nesmyslně vysoké. Došlo k úpravě u každé z jednotlivých skupin. Nyní jsou v řádu desetitisíců, případně statisíců. Snížily se o polovinu, někdy 
i o víc," řekl včera regionálnímu Deníku zpravodaj návrhu David Kasal (ANO).

Poslanci z TOP 09 jdou ještě dále, budou se snažit sankce ze zákona úplně dostat pryč. „Nejsme odpůrci očkování, nemělo by se rušit, ale mělo by být individualizované," vysvětlil Deníku svůj návrh na změnu poslanec Jan Farský (TOP 09). Dnes stát přikazuje povinné očkování, ale nenese za případné komplikace odpovědnost, což by se podle něj mělo také změnit. Navíc by si přál, aby na organizovaných akcích stačilo, aby zdravotní prohlášení o způsobilosti dítěte podepisoval pouze rodič místo lékaře.

Povinné vakcíny jsou v pořádku

S tím, aby zákonodárci institut na odškodňování rodin vytvořili, souhlasil ve svém včerejším verdiktu i Ústavní soud. Pokud stát hrozí pokutami za neproočkované dítě, měli by mít rodiče i opačnou možnost.

Ústavní soudci rozhodovali o případu rodičů, kteří odmítli nechat dát svému dítěti hexavakcínu, od úřadů si za to následně vysloužili čtyřtisícovou pokutu. Maximální výše trestu je 10 tisíc korun. Soudce Ludvík David vysvětlil, že ochrana veřejného zdraví je nadřazená základním právům jedince. „Autonomie rodičů při rozhodování o zdravotním stavu dítěte není absolutní," prohlásil David, podle kterého proti rodičovským argumentům stojí názory odborníků.

„Je to skvělá zpráva pro ochranu veřejného zdraví," ohodnotil výrok soudu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Očkovat se tak bude i nadále.

Očkování

JAN DRAHORÁD