Policisté prý postupovali v souladu s platnými předpisy.

K zákroku došlo ve středu 8. listopadu na začátku mítinku prezidenta s občany.

Píseň zněla z pootevřeného okna nad místní restaurací U Marka a měla dokreslit protest asi tří desítek lidí, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s prezidentem zdvižením červených karet.

Skladba ale nedohrála a těsně před jejím skončením vtrhli do místnosti, kde ji zvukař pouštěl, policisté.

Jaroslava Hensla zadrželi a odvedli na služebnu, kde strávil dvě a půl hodiny.

Ilustrační foto
V Přerově ukradli dodávku při vykládce zboží, pak ji našli nabouranou

Porušení práva shromažďovacího

„Seznámili jsme se se shrnující zprávou Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje k zákroku policistů. Skutečnosti, které jsou v ní obsažené, neevokují jakékoliv podezření z postupu, který by nebyl v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Není tedy nutné přijímat další opatření.

„Vzhledem k tomu, že reprodukce hudby svou hlasitostí zřetelně přesáhla zákonný rámec a nerušený průběh shromáždění, bylo tímto jednáním porušeno příslušné ustanovení paragrafu o právu shromažďovacím,“ konstatoval dále.

Policisté podle zprávy prezidia po vstupu do místnosti prokázali svu příslušnost k Policii České republiky ústním prohlášením v souladu s ustanovením příslušného paragrafu zákona o policii a použili odpovídajících zákonných výzev i za použití slov „jménem zákona.“

„Vstoupili do kanceláře podle ustanovení paragrafu 40 zákona o policii (vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek), neboť věc nesnesla odkladu a vstup tam byl nezbytný pro odvrácení závažného porušení veřejného pořádku,“ řekl mluvčí.

Setkání s občany na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou - červené karty pro prezidenta
Sbírka na pokutu? Lidé vyjadřují solidaritu zvukaři z Lipníku

Zvukař: S policisty jsem byl domluvený

Zvukař Jaroslav Hensl podle svých slov pouštěl hudbu z okna po dohodě s policií. Tvrdí, že se nedopustil ničeho nezákonného.

„Věděli, že budu pouštět hudbu, i jaká písnička bude hrát,“ řekl Hensl, kterému teď hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 15 tisíc korun.

Iniciátoři protestu trvají na tom, že byla celá akce poklidná a měla bezproblémový průběh.

Zákrok proti zvukaři vyvolal mezi lidmi vlnu solidarity.

„Obracejí se na mě úplně neznámí lidé s tím, že když budu potřebovat, tak se na pokutu složí,“ řekl Jaroslav Hensl, který už se obrátil na právníky a ve věci ho zastupuje advokátní kancelář. 

Protest proti prezidentu Zemanovi při jeho setkání s občany na náměstí v Lipníku nad Bečvou
Zvukař, který rušil Zemana: Zákrok byl nepřiměřený, pokutu ale zaplatím