Policie bude kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů se Slovenskem i zelenou státní hranici minimálně deset dnů. Na hranicích jsou stovky policistů.

O dočasném zavedení kontrol rozhodla vláda v pondělí. V první fázi potrvá do 8. října. V návaznosti na Česko ve čtvrtek zahájilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Celostátní údaje o výsledcích kontrol policie zveřejňuje každé dopoledne, vždy k 07:00.

Zadržené vozidlo s migranty
Kontroly na hranicích se Slovenskem: Na Zlínsku zazněly varovné výstřely

Ve Zlínském kraji policisté do dnešního rána zajistili 115 běženců, zadrželi i čtyři převaděče. Převáženi jsou do migračního centra v Holešově na Kroměřížsku. V areálu tamní policejní školy stojí velkokapacitní stany, které fungují jako mobilní kanceláře. Policisté v nich kontrolují, zda nejsou běženci ozbrojeni, kontrolují jejich totožnost, fotografují je a berou jim otisky prstů.

Poté je převezou na vlakové nádraží do Břeclavi nebo Hulína, odkud běženci z republiky odjedou, nebo pokračují k vyřízení svého pobytu na území České republiky. Česko je pro migranty vesměs tranzitní zemí, pokračují zejména do Německa.

Rušno v Lanžhotě 

Obdobná situace je od středy v Jihomoravském kraji, kde policisté za prvních 24 hodin od zavedení kontrol zadrželi 11 převaděčů a odhalili 247 migrantů. Od dnešní půlnoci do 07:00 přibylo dalších osm zadržených převaděčů a 80 migrantů. Nejrušnější situaci v kraji hlásí hraniční přechod Lanžhot.

Zprava policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan na hraničním přechodu Hodonín/Holíč, kde policie od půlnoci na čtvrtek 29. září 2022 zavedla kontroly na bývalých hraničních přechodech mezi Českem a Slovenskem
Česko zavedlo kontroly na hranicích. Rakušan: Nejde o silový krok vůči Slovensku

V úterý česká policie uvedla, že od začátku letošního roku zajistili policisté na území republiky téměř 12 tisíc migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Současně zadržela 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně.