On-line mapy kriminality mají tři úrovně. První je dostupná komukoli bez přihlášení. Na ní lidé najdou informace o počtech zločinů a přestupků v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Mohou si také vybrat, které konkrétní zločiny chtějí na mapě zobrazit.

Ilustrační foto.
Při požáru na Příbramsku zemřela seniorka, ale o výbuch prý nešlo

K dispozici jsou údaje o široké škále činů od vražd přes krádeže až po dopravní nehody a přestupky. Zájemce si může zobrazit třeba informace o celé skupině zločinů, například o krádežích, nebo o konkrétním typu činu - třeba o krádežích aut.

Při kliknutí na konkrétní obec mapa ukáže také údaje za části obcí. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu. V detailním zobrazení za obce se následně lidé dozvědí datum a čas oznámení zločinu či přestupku a to, zda byl objasněn.

Lidé si také mohou z webu stáhnout podklady map. "Data z map jsou v otevřeném formátu, čímž dáváme odborníkům možnost, si je stáhnout a dál s nimi pracovat, například vytvářet mobilní aplikace pro veřejnost v oblasti bezpečnosti a prevence kriminality," sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dopravní nehoda u Třebenic na Litoměřicku.
Nehoda na Litoměřicku vypadala děsivě. Řidič vozu vyvázl jen s lehkým zraněním

Představitelé obcí a policie se po přihlášení dostanou k dalším podrobnějším úrovním map. "Hlavním cílem ve všech rovinách je dále snižovat již tak rekordně nízkou kriminalitu v České republice, zvyšovat její objasněnost, cíleně plánovat policejní hlídky a preventivní opatření do těch skutečně nejrizikovějších míst, snižovat administrativu, a naopak zvýšit pobyt policistů v ulicích," uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Zatím jsou k dispozici data pro vybrané pilotní obce. Po dokončení pilotního provozu ministerstvo vnitra a státní policie projekt vyhodnotí a výstupy upraví podle zkušeností a podnětů.