Postup policistů dříve kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec i šéf policie Tomáš Tuhý. Chystají se kvůli tomu návrhy na legislativní změny. Ministr Chovanec večer na twitteru uvedl, že kontrolní závěr pražské policie "legitimizuje šibenice na demonstracích" a on se s tím nehodlá smířit. "Vyzval jsem policejního prezidenta, aby kontrolní závěry pražské policie prověřil. Zároveň hledám další právní cesty," uvedl ministr vnitra na sociální síti.

"V rámci prověřování jsme neshledali pochybení na místě události," řekl mluvčí pražské policie Hulan. Mluvčí policejního prezidia Macalíková dodala, že výsledek již oddělení vnitřní kontroly prezidia zná. "Souhlasíme s tím a nemáme námitky. Policisté neporušili žádný zákon ani interní akt řízení," dodala. Kvůli demonstraci se ale podle ní chystají návrhy na legislativní změny.

Účastníci demonstrace proti islámu a migraci 1. července v centru Prahy nesli makety šibenic. Chovanec druhý den řekl, že "šibenice ani vyhrožování smrtí k demokracii nepatří" a policie si to musí uvědomit. Nošení šibenic na demonstrace je nový prvek, u kterého se musí posoudit, jak postupovat, reagovalo na to tehdy policejní prezidium.

Podle policie se demonstrace proti imigraci, kvótám a za vystoupení z Evropské unie i jejich odpůrců v centru Prahy zúčastnilo asi 550 lidí. Oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Policisté zasáhli proti aktivistům, kteří chtěli zablokovat pochod odpůrců imigrantů k Úřadu vlády tím, že si sedli na chodník. Tři lidé kvůli tomu skončili na policejní služebně. Čtvrtý člověk byl zadržen za údajné napadení policistů, kteří zasahovali proti ostatním zadrženým.

Podobné demonstrace na podporu migrantů i proti nim se chystají znovu tuto sobotu. Policie nemá podle Hulana žádná nová nařízení již vzhledem k tomu, jak vnitřní kontrola rozhodla.