Osmačtyřicetiletá zpěvačka, jež v posledních letech spíše než na koncertních pódiích zářila na stránkách bulváru, minulý týden v úterý zemřela pod koly vlaku na železniční trati nedaleko svého bydliště. Vše zatím nasvědčuje tomu, že se k odchodu ze života rozhodla dobrovolně.

Běžné výslechy

Okolnosti a pozadí činu nadále prověřují kriminalisté IV. obvodu pražské policie. Proto bylo zahájeno trestní řízení v případu podezření z přečinu účasti na sebevraždě, vedené proti neznámému pachateli. To je v dané situaci běžné - byť to nemusí být pravidlem - stejně jako bývá obvyklé, že po prošetření, kdy nebyly shledány podezřelé okolnosti, je věc odložena s tím, že nebylo zjištěno spáchání trestného činu. Žádná podezřelá osoba zatím nefiguruje ani v této konkrétní kauze.

V souvislosti s probíhajícím řízením kriminalisté vyslýchají příbuzné zemřelé zpěvačky. Včetně vdovce Josefa Rychtáře, který v úterý strávil na policii skoro pět hodin, a ve středu ho na služebně kriminalistů IV. obvodu pražské policie vystřídali kvůli úkonu nazývanému jako podání vysvětlení syn Jan a sestra Jarmila. Žalobkyně Vildová ale uvedla, že nejde o nic jiného než o běžný postup nezbytný k tomu, aby byly prověřeny všechny okolnosti tragédie na kolejích.

Šetření stále trvá

Podle dřívějšího sdělení mluvčí pražské policie Andrey Zoulové nastala smrt v důsledku devastujících poranění způsobených vlakem, přičemž při pitvě byly vyloučeny možné zdravotní komplikace například v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Na výsledky rozborů vzorků odebraných k toxikologickým testům policejní detektivové stále čekají. Očekávány jsou s velkou pozorností už proto, že o zpěvačce bylo známo, že se v posledních letech potýkala se závislostí na alkoholu a lécích.

Otazníky zůstávají kolem motivu činu a okolností rozhodnutí k dobrovolnému odchodu ze života. Právě tyhle souvislosti se kriminalisté snaží osvětlit aktuálním šetřením, které provázejí mavivní mediální spekulace, nezřídka ještě umocňované i chováním lidí z okolí zesnulé. Žalobkyně Vildová nicméně naznačila, že zatím v kauze figurují pouze svědci a žádný podezřelý. Důležité je podle ní důsledně prověřit všechny okolnosti - stejně jako je to běžné v podobných případech, které média nesledují.

Dvě parteS velkou pozorností se setkávají také spekulace kolem pohřbu Ivety Bartošové a místu jejího posledního odpočinku. Vdovec Josef Rychtář zprvu plánoval pompézní obřad ve strašnickém krematoriu přístupný všem zájemcům, proti čemuž se ohradili další příbuzní zpěvačky včetně syna, matky i sourozenců zesnulé.

Parte se jmény všech nejbližších pozůstalých, které v pondělí vyvěsil na vrátkách domu zpěvačky v Uhříněvsi, ale neuvádí žádné datum - a hovoří o rozloučení v kruhu rodiny bez účasti veřejnosti a médií.

Od středy visí jiné parte také ve zpěvaččině rodišti Frenštátě pod Radhoštěm. List s velkou a barevnou fotkou usměvavé dcery ze šťastnějších dob nechala vytisknout matka, která je také jako jediná podepsána jménem rodiny. „Věnujte jí tichou vzpomínku a přejte klid její unavené duši," vyzývá příznivce zpěvačky.