Různé nářadí, elektroniku, ale také jídlo hledají zloději, kteří se zaměřují na chaty a chalupy. S blížící se zimou spousta majitelů opouští svá víkendová stavení a nechávají je na několik měsíců bez dozoru. Policisté v kraji nabízejí pomocnou ruku prostřednictvím prohlídek zaevidovaných chat. Za prvních osm měsíců letošního roku už v kraji našli majitelé 129 vykradených nemovitostí. Přestože jde o celkový pokles, například na Olomoucku vzrostl počet těchto zločinů více než dvojnásobně.

Poslední případ vykradené chaty je čerstvý. Někdy v druhé polovině minulého týdne se zloděj vloupal do rekreační chaty v chatové oblasti Na klučích v Samotíškách na Olomoucku. Prohledal sklep i obytnou část chaty a nic neukradl. Přesto poničil věci za sedm tisíc korun.

Své zkušenosti se zloději má i Tomáš Chalupa z Olomouce. „Přijel jsem na chatu rodičů a našel jsem tam vymlácené dveře. Zloděj sebral cirkulárku a starší televizi,“ řekl Chalupa. I přesto, že hned zavolali policii, pachatele nenašli. „Ta televize byla stará, ale pila byla dost drahá. Do té doby jsme na chatě měli jen jeden zámek, což jsme změnili. Teď různé zámky a petlice otvírám snad půl hodiny,“ uvedl Chalupa s tím, že si po této zkušenosti chatu také pojistili.

Policisté mohou chatu zkontrolovat na obchůzce

Policisté nabízejí chatařům pomoc. „Majitelé si mohou chaty zaevidovat na místě příslušného obvodního oddělení s tím, že policisté budou při nepravidelných obchůzkách jejich objekt kontrolovat. V případě, že zjistí cokoliv podezřelého (např. narušení objektu), spojí se s telefonicky s majitelem. Tato služba je samozřejmě založená pouze na dobrovolném zájmu vlastníka objektu,“ informoval krajský policejní mluvčí Michal Pižurin.

Za prvních osm měsíců letošního roku řešili policisté v kraji 129 vloupání do chat a chalup. Loni to bylo o dvaatřicet případů více. Výrazný pokles zaznamenali na Prostějovsku – z třiapadesáti loni na letošních dvaadvacet. Výrazný nárůst nastal na Olomoucku, kde tato kriminalita vzrostla více než dvojnásobně (z dvaceti na jednačtyřicet).

Někdy policie řeší také kuriózní případy. Na začátku srpna se do chatky ve Lhotce na Přerovsku vloupal opilec, který vypáčil okenici, ze spíže pojedl cukrovinky za pětadvacet korun a následně si lehl do postele a usnul. „Na pohyb upozornil jiný chatař, který nás zavolal,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Pětapadesátiletý muž po probuzení nadýchal 2,39 promile alkoholu.

Policejní rady

V případě, že dojde k vyloupení chaty, mají policisté několik rad a pokynů. „Majitel by neměl vstupovat na místo činu do příjezdu policie. Majitelův pohyb popřípadě úklid chaty by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal. Důležitý je také seznam věcí a jejich popis, který policistům usnadní pátrání,“ dodal mluvčí Pižurin.