Už tak personálně zdecimovaným bezpečnostním složkám teď došly peníze. Policejní prezident Oldřich Martinů dokonce tvrdí, že miliony na běžný provoz chybí všem krajům a policii hrozí, že na podzim nebude schopná fungovat.

Podle informací České televize však mají existenční problémy i specializované útvary, které vyšetřují nejzávažnější trestnou činnost. Týká se to například protikorupční policie, která hraje klíčovou roli v potírání finanční kriminality. Té údajně došly peníze na placení informátorů. Detektivové tak od srpna musí šetřit, nechávat si schůzky s informátory schvalovat a peníze jim předávat jen za dohledu nadřízeného. To podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce může ohrozit jejich důvěryhodnost.

Nic neřekneme

Zástupci útvaru nechtěli ve čtvrtek finanční problémy potvrdit ani vyvrátit. „Operativně pátrací činnost podléhá utajení a my se k ní nikdy nevyjadřujeme,“ řekl Deníku mluvčí útvaru Roman Skřepek. Potvrdil však, že dokument, který práci detektivů s informátory upraví, skutečně existuje. „Jeho obsah ale v tuto chvíli nemůžu komentovat,“ dodal.

Tím však problémy specializovaného útvaru nekončí. „Máme dvacet procent podstav,“ přiznal šéf detektivů Libor Vrba s tím, že nedisponuje tolika odborníky, aby podstav doplnil.

Kauzu nechce komentovat ani ministr vnitra Martin Pecina, který v současnosti řeší, kde sehnat 900 milionů, které policii chybí na běžný denní provoz služeben.