Devětačtyřicetiletá manažerka stavební firmy, třiapadesátiletý podnikatel a padesátiletý vedoucí pracovník libereckých Kolejí a menz čelí obvinění z podvodu ve spolupachatelství, sdělil dnes ČTK policejní mluvčí Roman Skřepek. Už dříve policie kvůli mistrovství obvinila dva lidi.

Trojice podle mluvčího v souvislosti s úpravou ubytovacích kapacit na kolejích liberecké univerzity pro potřeby šampionátu uzavřela za zhotovitele, investora a technický dozor dohodu, že část volného nábytku zhotovitel stavby nebude dodávat pro nepotřebnost. Podle této dohody mělo být vybaveno nábytkem jen několik nových pokojů na kolejích, ačkoli měl být ve všech pokojích.

Obviněná žena údajně nechala od září do prosince 2007 vystavit faktury za nábytek ve výši 54,7 milionu korun. Podle Skřepka šlo ale i o nábytek, který nebyl objednán nebo bylo jeho objednání dodatečně zrušeno. Faktury pak předala k odsouhlasení a následnému proplacení dalším obviněným, uvedl mluvčí.

Měl se obohatit o čtyři miliony

Podle něj „jednání obviněných směřovalo k tomu, aby investor zaplatil za dodávky nábytku, který ve skutečnosti dodán nebyl, a přitom aby tyto finanční prostředky zhotovitel nemusel vracet ani jinak kompenzovat“. Zhotovitel stavby se tak podle Skřepka obohatil o téměř čtyři miliony korun.

Mluvčí dodal, že ke stejným závěrům jako policie dospěl již dříve Nejvyšší kontrolní úřad.

V souvislosti s mistrovstvím policie v září už obvinila bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopa a jednatele společnosti Investing cz Josefa Nadrchala. Podezřelí jsou z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě ve spolupachatelství. Ministr školství Josef Dobeš rovněž v těchto dnech podal v souvislosti s šampionátem trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo loni od 18. února do 1. března. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizací mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizátoři mistrovství dluží celkem 108 milionů korun bez penále.