„V případě, že by nedošlo ke zrušení zadávacího řízení rozhodnutím Úřadu na ochranu hospodářské soutěže před podpisem smlouvy, mohla podle policejního orgánu České republice vzniknout škoda ve výši jedné miliardy korun," konstatoval k údajně zmanipulované veřejné zakázce. Cílem této zakázky měl být přitom pravý opak: úspora ve výdajích na vyplácení dávky sociálního pojištění zlepšením adresnosti a účelovosti jejich vyplácení…

V souvislosti s případem obvinila v úterý protikorupční policie dva lidi. Podle Matulových slov je z překročení zákona podezřelý ministerský úředník, obviněný nejen z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale rovněž z pokusu o zneužití pravomoci – a kromě něj soudní znalec, jenž má podle policejního komisaře na svědomí nejen pokus a křivou výpověď a podání nepravdivého znaleckého posudku, ale také je stíhán jako pomocník k trestným činům zmiňovaného úředníka. Místo toho, aby objektivně a nestranně posuzoval vhodnost různých možných řešení, se znalec měl věnovat hledání důkazů, proč by byla nejvýhodnější předem vybrané společnosti.

Podle všeho kauza souvisí se zakázkou na pronájem počítačového systému, který by kontrolou posudkových lékařů zamezoval zneužívání nemocenských dávek. Dodavatelská firma byla loni vybrána v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění – tedy bez vypsání výběrového řízení. Proti tomu se ohradila jiná významná společnost z oboru. Tehdejší náměstek ministra Jaromír Šiška odkazoval právě na znalecký posudek, podle něhož nikdo jiný než vybraná firma zakázku realizovat prostě nemohl.

K loňským poměrům na ministerstvu již v červnu mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej uvedl, že bývalý první náměstek ministra byl společně s někdejším ředitelem IT odboru obviněn z podplácení zneužití pravomoci úřední osoby. Ano, skutečně z podplácení a nikoli z přijetí úplatku. Podle zjištění elitních detektivů oba vysoce postavení úředníci chtěli dohodit lukrativní zakázku v objemu nejméně sto milionů korun konkrétní obchodní společnosti – a přimět tak její představitele, aby přestali upozorňovat na nesrovnalosti vztahující se k jinému velikému kšeftu zadávanému ministerstvem. „Přidělení této zakázky měly obviněné osoby podmiňovat stažením návrhu podaného danou společností na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro nezákonný postup ministerstva," konstatoval Ibehej s tím, že podnět k šetření se týkal jiné veřejné zakázky, jejímž zadavatelem byla hned dvě ministerstva – vedle ministerstva práce také ministerstvo vnitra. Zmiňovanou kauzu týkající se exnáměstka ministra a bývalého šéfa „počítačového" odboru podle Ibehejových slov kriminalisté protikorupční policie předali Městskému státnímu zastupitelství v Praze. S návrhem na podání obžaloby.