Chovanec novinářům řekl, že systém opatření na ochranu měkkých cílů měl vzniknout do začátku příštího roku, kvůli situaci v Evropě bude jeho vznik urychlen. Policie má nyní za úkol předložit návrh do 4. srpna, platit by začal prakticky okamžitě, tedy v druhé polovině srpna. "Situace v Evropě je velmi hektická, dynamická, takže reagujeme rychle," uvedl Chovance.

Ministr vnitra očekává, že na policejním prezidiu vznikne metodické oddělení, které bude ve spolupráci s obcemi a pořadateli akcí nastavovat systém zabezpečení. "Bude pomáhat k tomu, aby se nastavoval efektivně," řekl. Vycházet by se mělo ze zkušeností z USA či Izraele. Ministerstvo podle tiskové zprávy počítá i s nonstop linkou, kde budou mít organizátoři možnost své akce hlásit, aby policie měla čas na analýzu a volbu vhodných opatření.

Policie je také připravena nakoupit technické prostředky, například mobilní rámy, které by se na akcích mohly umisťovat, dodal ministr. U velkých akcí bude policie vzhledem k dění v Evropě efektivnější a akceschopnější, uvedl Chovanec. V září se má uskutečnit několik cvičení zaměřených na reakci bezpečnostních složek na konkrétní teroristickou hrozbu, uvedlo vnitro v tiskové zprávě.

Na severu Francie v úterý dva muži ozbrojení noži vtrhli při mši do kostela, podřízli hrdlo faráři a zranili další rukojmí. Před dvěma týdny najel terorista nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil při tom 84 osob. Několika útokům čelilo v minulém týdnu také Německo, jejich celková bilance je deset mrtvých a přes 50 zraněných. Nejtragičtější incident v Mnichově ale podle policie nemá teroristické pozadí.

Jako měkké cíle označuje ministerstvo místa s vysokou koncentrací osob, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde například o obchodní centra, kulturní či sportovní centra nebo kostely.