Obviněný strávil několik týdnů na psychiatrickém oddělení vězeňské nemocnice, teď už je zpátky ve vazbě. Rekonstrukce se podle Stibora zúčastnili i znalci, kteří závěry doplní do svých posudků. Už dříve řekl, že kromě psychologů a psychiatrů budou obviněného muže zkoumat i sexuologové. Zjišťují, zda obviněný netrpí duševní či sexuologickou poruchou. Stibor odhaduje, že by případ mohl být ukončen s návrhem na podání na obžalobu zřejmě příští rok v lednu.

Zmizela cestou ze školy

Devítiletá Eliška zmizela 9. září cestou ze školy. Podezřelého kriminalisté zadrželi během několika desítek hodin. „Kriminalisté zjistili, že muž měl děvče nejprve oslovit a potom vylákat na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov. „Tam byla poškozená později nalezena bez známek života," uvedla už dříve krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ještě před obviněním se příbuzný dívenky k činu přiznal. Zda s kriminalisty spolupracuje i nyní, nechtěl Stibor s ohledem na vyšetřování říct. „Bude ještě vyslýchán," doplnil.

Obviněného krátce po vzetí do vazby převezli na psychiatrické oddělení vězeňské nemocnice v Brně kvůli obavám, aby nespáchal sebevraždu. Z léčení už byl propuštěn, nyní je zpět v litoměřické vazební věznici.

Muž čelí obvinění ze znásilnění a vraždy. Z právní kvalifikace vyplývá, že mu hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Desítky policistů

Na případu intenzivně pracoval tým desítek policistů. Krajští kriminalisté ve spolupráci s chomutovskými policisty prověřili desítky různých poznatků, vyslýchali osoby nejen z dívčina okolí a zajistili důkazní materiál. Získali tak dostatek důkazů, aby mohli údajného násilníka zadržet a obvinit.

Na vraždu malé dívenky reagovalo bezprostředně poté i vedení města a pochopitelně také rodiče dětí docházejících do škol. Starostka Klášterce Kateřina Mazánková se dohodla se zástupci městské i státní policie a vedením škol na zvýšeném dohledu v okolí školních budov. Rodiče pak své děti na výuku a z vyučování doprovázeli.

Rychlé dopadení vraha

Ke zklidnění situace a návratu k běžnému životu ve městě napomohla dobrá práce policistů. Muže, který se v přípravném řízení ke znásilnění a vraždě Elišky přiznal, kriminalisté dopadli už dva dny po činu. Vyšetřovatelé zjistili, že muž měl děvče nejprve oslovit a potom vylákat na odlehlé místo, kde dívku nejspíš uškrtil.