Na úterní schůzi výbor provede podle Grospiče základní procedurální záležitosti a určí další postup. "Předpokládám, že výbor bude chtít udělat standardní kroky," uvedl jeho předseda. Zřejmě pozve na některou z dalších schůzi vyšetřovatele a státního zástupce.

Předseda SPD Tomio Okamura
SPD je větší hrozba než extremisté, píše vnitro. Metnar zveřejnění odkládá

Příležitost vyjádřit se k věci dostane i Rozner. Protože je členem imunitního výboru, bude muset být podle Grospiče vyloučen z jednání výboru pro podjatost. Sněmovní plénum by mohlo o policejní žádosti rozhodovat v lednu.

Okamura: Aktivismus

Podle předsedy SPD nese nynější zásah Státního zastupitelství znaky a aktivismu. "Poslanec Miloslav Rozner totiž nezpochybňoval utrpení lidí, ke kterému docházelo v táboře v Letech. Zcela oprávněně však zpochybňuje v souladu s názorem hnutí SPD vynaložení astronomické částky na výkup vepřína a budování památníku na tomto místě (celkem zhruba 600 milionů korun)," řekl Okamura. "Výše částky je v hrubém nepoměru k péči o jiná místa, kde za druhé světové války byli vražděni a mučeni čeští vlastenci. Poslanci klubu budou hlasovat proti vydání svého kolegy," dodal.

Rozner v minulosti kritizoval odkup vepřína v Letech, kde má být zřízeno pietní místo na památku romských obětí. "Bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půlmiliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku," řekl tehdy spolustraníkům Rozner. Podobně se vyjádřil i Okamura, který nejprve v rozhovoru s DVTV řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se za své výroky částečně omluvil, nicméně zopakoval, že tábor většinou nikdo nehlídal. Jejich výroky vyvolaly pobouření.

Tomio Okamura obhájil své předsednictví.
Okamura obhájil post předsedy SPD. Na sjezdu kritizoval vládu i EU