Muže, kterého byl za podíl na krádeži více než půl miliardy korun z pražské počítárny peněz bezpečnostní agentury G4S v prosinci 2007 zatím nepravomocně poslal Městský soud v Praze na devět let do vězení a který byl dosud stíhán na svobodě, ve čtvrtek zadržela policie. A soud rozhodl o jeho vzetí do vazby. Přesně za týden, ve čtvrtek 26. dubna, se přitom v kauze Procházka – Čermák má konat jednání odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze.

Právě jeho předsedkyně Lenka Konopová vydala na Čemáka zatykač. Podle mluvčího vrchního soudu Jana Fořta tím reagovala na aktuální informace policie. „Ta nám asi před týdnem sdělila, že zmiňovaný muž prodal svůj dům – a přitom má stále ještě pas,“ vysvětlil Fořt s tím, že Konopová po poradě se členy svého senátu dospěla k závěru, že za těchto okolností je na místě rozhodnout o uvalení útěkové vazby. „Existuje nebezpečí, že by uprchl nebo se skrýval,“ potvrdil Deníku Fořt.

Procházka dodnes uniká

Údajný hlavní aktér krádeže 540 milionů korun Procházka skutečně stíhán jako uprchlý je; krátce po krádeži provedené 1. prosince 2007 odjel svým autem do Německa a pak zřejmě odletěl z Frankfurtu mimo Evropu. Dodnes se ho nepodařilo najít, třebaže se čas od času objevují zprávy, že mohl být spatřen v jižní Americe.

To, že by i Čermák měl v obavě z hrozícího trestu také namířeno do zahraničí, odmítá jeho obhájce Richard Němec. Argumenty soudu i jeho postup označil za absurdní – navíc za situace, kdy rozhodnutí soudu má podle něj vadu v podobě procesního pochybení. Podle advokátových slov prodej domu nijak nesouvisel a budoucími plány klienta, ale došlo k němu v rámci exekuce.

Podle zjištění kriminalistů i pražského městského soudu Procházka, který sloužil v počítárně peněz, krádež pečlivě připravil. Dokonce si pořídil dodávku stejného vzezření jako měla auta používaná firmě a polepil ji logy G4S, aby oklamal ostrahu. S tímto autem, které se později zašlo v Praze opuštěné, přijel jeho komplic – a zase odjel poté, co Procházka vůz naplnil ukradenými penězi. Sám Procházka zůstal na svém pracovišti až do konce směny; teprve pak práskl do bot.

Podíl na činu popírá

Zmiňovaným komplicem měl být právě Čermák. Ten však jakýkoli podíl na činu, který ve své době vzbudil obrovský rozruch, popírá. Připouští pouze, že Procházku znal z dřívějšího zaměstnání – a občas byli i v kontaktu. Tím také vysvětluje důkazy, které proti němu policie shromáždila. Jeho pachová stopa se prý do dodávky použité při činu dostala tehdy, když poté, co Procházka koupil auto v baru, společně zkoušeli, jestli správně fungují brzdová světla, a snímky z okradené firmy se do jeho počítače mohly dostat tehdy, když měl přístroj půjčený právě Procházka. Tedy – pokud se prý nejednalo o dodatečnou manipulaci se zajištěným důkazem. A že ve chvíli, kdy byl zadržen, měl u sebe v autě miliony? Prý nic nenormálního, jelikož právě mířil do Liberce koupit byt, ve kterém viděl výhodnou investici.

Čermák – v minulosti prý proslulý půjčováním peněz a obchodováním s cizími měnami – skončil ve vazbě již po svém odhalení a zadržení na jaře roku 2008. Propuštěn pak byl na základě 10milionové kauce, kterou složila jeho manželka. Přátelský vztah s Procházkou sice připouští, vzájemné kontakty prý ale nebyly zas až tak moc intenzivní. Dokonce prý ani nevěděl, že je jeho známý zaměstnán v bezpečnostní agentuře; myslel prý, že dělá krupiéra v kasinu.

Čtěte také: Loupež století: Soud udělil dva devítileté tresty