Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Kromě drahých šperků Cartier, kvůli nimž policie minulý týden pátrala po účtech ve zlatnictví této značky v pražské Pařížské ulici, šlo podle deníku třeba o luxusní kabelky. Policie prý pátrá po tom, zda si je úřednice mohla ze svých příjmů dovolit, nebo zda nepocházely z trestné činnosti. MfD píše, že Nagyová navíc vlastní v Praze tři byty.

Podle deníku Právo účtenky od šperků a kabelek policisté našli u tehdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula. MfD již ve středu uvedla, že policie Poula podezřívá z toho, že Nečasové umožnil přístup ke zprávám tajných služeb. Nečasovou pak detektivové podezřívají z toho, že tyto údaje předávala například lobbistovi Ivo Rittigovi, uvedla ve středu MfD. Připomněla, že Poul byl loni v červnu po zásahu na Úřadu vlády krátce zadržen, kriminalisté jej však neobvinili.

Stíhaný Nečas

Nečasová čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a ze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky. Z podplácení v kauze takzvaných trafik pro exposlance je od minulého týdne stíhán i Nečasové současný manžel, expremiér Nečas. Tři bývalí poslanci už stíhání nejsou, protože je Nejvyšší soud z pravomoci orgánů činných v trestním řízení vyňal. Kriminalisté se k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Šperky za miliony

Teď podle MfD detektivové zkoumají, jak Nečasová přišla k cennostem, které u ní našli. „Nyní se snažíme od cenností získat účty, abychom věděli, kdo a za kolik je kupoval," cituje deník svůj nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. List připomíná, že „leccos prozradil" již dříve vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ve vztahové analýze spisu, kterou vypracoval před Vánocemi a na kterou tehdy upozornil týdeník Euro. Byla tam zmínka o tom, že při domovní prohlídce a prohlídce jiných prostor užívaných Nagyovou „bylo zjištěno větší množství luxusního zboží, jehož hodnota je odhadována na více než deset milionů korun".

Policie se podle informací MfD domnívá, že Nagyová žádala drahé dárky za zařízení schůzky s Nečasem. Nagyové advokát Eduard Bruna připustil, že detektivové mohli u jeho klientky kabelky, šperky či šátky najít. „Ale nezkoumám to, zatím mě to nezajímalo. Ale částku deset milionů jsem nikdy neslyšel," řekl.

Detektivové podle listu při odposlechu lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky a Ivo Rittiga narazili na to, jak mluví o tom, že něco zařídí jistá „Jana či žena z okolí předsedy vlády". V hovoru Janouška s Hrdličkou prý slyšeli například věty o tom, že „Ivo platil tu Janu, každý to věděl (…), Nagyové kabelky, co si budeme říkat, že jo…".