„Příslušníci zásahové jednotky jihomoravské policie zadrželi tři pachatele přímo při dovozu drogy do České republiky na hraničním přechodu Chvalovice-Hatě; ostatní členové této organizované skupiny byli následně zadrženi na několika místech v hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji," uvedl Frydrych. Při zásahu policisté našli nejenom drogy, ale také zbraně.

Kriminalisté, kteří při mapování příletových tras dovozu drogy spolupracovali i s kolegy z policejních sborů Peru, Španělska, Francie a Rakouska, se případem zabývali rok; od loňského léta. Zjistili, že kokain byl určen pro český ilegální trh – se stěžejním odbytištěm v metropoli – a jeho čistota se pohybovala mezi 80 a 90 procenty.

Zadržení kurýrů

Aktuální zásah, který činnost skupiny ukončil, nebyl první ranou, již policisté těmto pašerákům zasadili, naznačila v pátek Barbora Kudláčková z NPC. „V součinnosti s peruánskou policií došlo loni v září na letišti Jorge Chavez v Limě k zadržení dvou kurýrů, občanů České republiky, kteří se z Peru pokusili vyvézt cca 1,5 kg kokainu rozpuštěného ve čtyřech láhvích vína. Letos v únoru bylo v zavazadle jednoho českého kurýra na letišti ve Vídni zajištěno rakouskými kolegy cca 780 gramů kokainu rozpuštěného ve dvou láhvích chilského vína. V březnu pak byl v součinnosti se španělskou policií zadržen na letišti Barajas v Madridu další český kurýr, který vezl z Peru do ČR cca 1,5 kg kokainu rozpuštěného opět ve čtyřech láhvích vína," konstatovala Kudláčková.

Ne vše se ale podle jejích slov podařilo eliminovat již během letecké přepravy. Detektivové zmapovali, že přes další evropská letiště se podařilo do České republiky propašovat zhruba šest kilogramů vysoce kvalitního kokainu. Ať kurýři převážející obzvlášť pečlivě opatrované vinné láhve, jež se na pohled nelišily od originálu, přistáli v Evropě kdekoli (trasy příletů na některé z velkých letišť se měnily z důvodu konspirace), vždy pak pokračovali na letiště ve Vídni. Odtud už jeli do České republiky autem.

Láhve pak od nich přebíral hlavní organizátor, který z roztoku extrahoval kokain. Ten dále naředil pro potřeby konzumentů. Odběrateli byli převážně movitější jedinci z Prahy a regionu středních Čech – opět se tak potvrdila „tradice" táhnoucí se již od dob první republiky: kokain má u nás punc exkluzivní (a také dražší) drogy pro lidi z „lepší společnosti" a pro skupiny řadící se k uměleckým kruhům.