Milost od prezidenta Václava Klause pro zkorumpovanou expolicistku Radku Kadlecovou, kterou plzeňský krajský soud loni v dubnu odsoudil za braní úplatků k dvouletému nepodmíněnému trestu, starostu Chyše Miroslava Dorňáka překvapila, zpočátku dokonce rozzuřila. Ne snad kvůli milosti jako takové, ale kvůli tvrzení, že se prezident rozhodl odsouzenou ženu omilostnit i na základě záruk daných právě starostou města, kde Kadlecová žije. „Záruky jsem v žádném případě nedával,“ reagoval na toto tvrzení Dorňák.

Na vedení města se podle starostových slov obrátil švagr odsouzené policistky s tím, aby se představitelé Chyše vyjádřili k žádosti o milost. “V poměrně obsáhlém dopise jsem prezidentovi pouze popsal dětství Radky Kadlecové a její současné rodinné poměry. Jediné, co by mohlo vyznít jako jakýsi apel na prezidenta, byla věta ze závěru, ve které tvrdím, že by si snad mohla zasloužit ještě jednu šanci. O nějakých zárukách však nemůže být řeči,“ řekl Dorňák.

Hrad podle svého vyjádření rozhodl o milosti na základě záruk mnoha žadatelů včetně starosty, a s přihlédnutím na zdravotní stav odsouzené Kadlecové. Hlava státu si ale dala podmínku: Kadlecová se v následujících dvou letech nesmí dopustit žádného dalšího úmyslného trestného činu.

Negativní reakce mailem

„O zdravotním stavu Kadlecové nic nic nevím. Jediné, co mohu o jejím současném životě říct, je pouze to, že řádně platí nájem. V Chyši ale více méně pouze přespává,“ doplnil starosta Chyše. Iniciátoři žádosti o milost mohou být s výrokem prezidenta spokojeni, starosta Dorňák se už ale setkal i s negativními reakcemi. „Nějaké přišly na mou mailovou adresu,“ potvrdil.

Radka Kadlecová si podle vlastního doznání přišla od roku 2007 na úplatcích na 145 tisíc korun. Peníze dostávala od cizinců za zvýhodňování při vyřizování povolení k pobytu v České republice. Vaz jí pomyslně zlomil záznam skryté kamery, kterou do její kanceláře nainstalovali detektivové policejní inspekce. Je na něm zachycené předávání úplatku.

Čtěte také:
Pecinova zbraň v boji s korupcí: zloději udavači
Prezident Klaus nadělil ke státnímu svátku 43 milostí