Zeman následně jmenoval na Hradě nové generály. Vyšší generálskou hodnost získali například náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. Ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů, dosavadního plukovníka Komorouse jmenoval Zeman generálmajorem. Více se dočtete ZDE!

Zeman po ukončení vítkovského ceremoniálu připomněl, že výročí konce války v Česku právě 8. května je aktuální stále, za socialismu se slavilo o den později. „Není na škodu si nastudovat trochu historie a dozvědět se, kdy byla podepsána kapitulace v Remeši, zdůrazňuji v Remeši, v Berlíně byla až druhá a kapituluje se zpravidla jenom jednou," poznamenal.

Demokratické hodnoty

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s tehdejšími válečnými událostmi varoval před nebezpečím politické ideologie založené na uvažování v kategoriích „my a oni" a zdůraznil nutnost aktivní občanské obrany demokratických hodnot.

Už v sobotu děkovalo zcela zaplněné centrální plzeňské náměstí 13 americkým a belgickým veteránům. Na startu jejich jízdy historickými džípy, takzvané Ride of Freedom, jim mávalo ve středu města přes 5000 lidí. „Na rok 1945 mám samé úžasné vzpomínky, potkal jsem ty nejvděčnější a nejčestnější lidi ve svém životě, a vždycky, když se sem vracím, tak mám stejný pocit," uvedl jeden z veteránů, čtyřiadevadesá­tiletý Earl Ingram. Dnes Plzní projel konvoj osmi desítek historických vojenských vozidel.

Noční vlci

Českem se o víkendu vydali na cestu z Rakouska do Německa motorkáři z ruského klubu Noční vlci, který je známý vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Přidali se k nim i další motorkáři. V Praze někteří lidé chtěli skupině zabránit v průjezdu Václavským náměstím, policisté je ale odtáhli stranou. Motorkáři pak uctili oběti války na Olšanských hřbitovech, v neděli položili květiny u hrobu rudoarmějců v Děčíně.

Na Olšanských hřbitovech v Praze se lidé v sobotu sešli i k pietním vzpomínkám na pohřebištích vojáků zemí Commonwealthu, Rudé armády nebo Bulharska. V Motole se uskutečnilo pietní shromáždění k uctění památky obětí komunismu.

V neděli v Praze dorazily stovky převážně mladých lidí na shromáždění nazvané Mlčet nehodlám, které mělo kromě vzpomínky na konec války upozornit na nárůst antisemitismu, rasismu a nenávistných nálad v Česku.

V Českém Krumlově oslavili výročí konce války sobotní rekonstrukcí bitvy německých jednotek SS s americkými vojáky ze 6. května 1945. Přihlížely jí dvě tisícovky lidí.

Na Den vítězství si zájemci mohli prohlédnout taky sídla zákonodárných sborů a vládní Lichtenštejnský palác na Kampě. V sobotu byla veřejnosti otevřena budova českého ministerstva zahraničí – Černínský palác na Hradčanech.