Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Vzpomínková akce se po dvou letech provázených protikoronavirovými omezeními konala v obvyklé podobě. Předloni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína v pravidelných intervalech individuálně tak, aby se nepotkali. Loni byla pieta bez účasti veřejnosti a všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory.

Pietní akty související s výročím ukončení války se dnes konají na několika místech nejen v Praze, ale i v dalších českých městech.

Kolem druhé hodiny odpolední uctí na pražských Olšanských hřbitovech premiér Petr Fiala, zástupci Parlamentu, armády, Prahy a Československé obce legionářské památku padlých ukrajinských vojáků Rudé armády a oběti Pražského povstání. Aktu se tam zúčastní i Ukrajinky, které opustily Ukrajinu kvůli invazi Ruska a v Praze našly dočasné přístřeší.

Půda je nedostatkem vláhy na mnoha místech popraskaná.
Česko sužuje extrémní sucho. Zemědělci čelí vysokým ztrátám

Na Vítkově dnes věnce spolu se Zemanem položili k památníku předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová, premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, pražský primátor Zdeněk Hřib a kardinál Dominik Duka. Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů.

Před pietním aktem přinesli vojáci na nádvoří u památníku historické armádní prapory, zazněla státní hymna a husitský chorál Ktož sú boží bojovníci. Během kladení věnců proletěla nad Prahou pětice vojenských letounů a tři armádní vrtulníky, které na obloze vytvořily trikoloru v národních barvách. Přítomní drželi minutu ticha. Vojáci také vypálili čestnou salvu.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším válečným střetnutím. Češi bojovali proti německým nacistům na západní i na východní frontě.