Vadí jim také, že politická kultura v Česku "hrubne a nebezpečně nahrává šiřitelům skupinových předsudků a ideologie nenávisti". Uvedli to ve společném prohlášení, které zaslali ČTK po svém setkání.

Účastnili se ho například pražský rabín Karol Sidon, kardinál Miloslav Vlk, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml a Vladimír Sáňka z Islámské nadace.

Církve nabízejí společnosti vlastní zkušenost vzájemného dialogu, který již delší dobu vedou. "Je nadějným znamením toho, že i v současné situaci je možné nalézt etické hodnoty, na nichž se dokážeme shodnout. Chceme však nejen prohlubovat své vzájemné vztahy, nýbrž jsme také připraveni přispívat ke kultivaci etické, a tím i politické atmosféry v naší společnosti," uvedli.

Konkrétní problémy v prohlášení nezmínili. V poslední době byla například vypjatá situace na Šluknovsku, kde byly střety mezi Romy a Čechy, které se odehrály v oblasti během jednoho měsíce a které vyprovokovaly demonstrace proti takzvaným nepřizpůsobivým. Jeden útok přesily Romů na šestici lidí dokonce policie klasifikovala jako rasistický. Nespokojenosti místních od té doby využívají extremistická hnutí.

V politice v posledních měsících řešila vláda jednu krizi za druhou. Například ji vyvolala přítomnost kontroverzního úředníka Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Kritici mu vyčítali příklon k extremismu, Bátora nakonec po tlaku odešel. Kabinet se ale potýkal i s jinými skandály.

CO SI O TOM MYSLÍTE VY?

DISKUTUJTE