Naopak zhruba čtvrtina lidí na zlepšování svých pracovních dovedností tímto způsobem nepracuje. Ukázal to říjnový průzkum mezi návštěvníky pracovního portálu OnlinePráce, kterého se zúčastnilo 1804 lidí.

Necelá třetina lidí přitom uvedla, že se pro zvyšování své kvalifikace rozhodla kvůli své dosavadní práci sama. Za takovou aktivitu přitom označili například jazykové kurzy, odborné semináře nebo čtení odborné literatury či odborného tisku. Shodné množství dotázaných naopak uvedlo, že na své kvalifikaci pracují během kariéry průběžně. Téměř pětinu lidí ke zvyšování kvalifikace vybídl zaměstnavatel, když jim nabídl konkrétní speciální kurzy.

Strach ze ztráty zaměstnání

„Jak se ukázalo v našich předchozích anketách, lidé se stále o svá zaměstnání bojí. Hledají proto různé cesty, jak si pracovní pozice udržet. Slevují z nároků na benefity a jsou ochotni akceptovat určité snižování platů. Nyní jsme se přesvědčili, že si uvědomují, že zaměstnavatelé budou zvyšovat nároky na své zaměstnance, a připravují se na to různými jazykovými či odbornými kurzy,“ uvedla manažerka zákaznického servisu portálu Lea Kozáková.

Podobně podle ní i zaměstnavatelé, kteří omezili finanční benefity, si uvědomují nutnost motivace zaměstnanců a zvyšování konkurenceschop­nosti svých lidí. Nabízejí prý proto zaměstnancům benefity v podobě vzdělávání.

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech.