„Oba předsedové vlád se shodli na naléhavé potřebě regulace migračního tlaku, zapojení zemí západního Balkánu do řešení migrační krize a nutnosti společného evropského koordinovaného postupu," píše se ve zprávě k telefonickému rozhovoru Sobotky s Faymannem. Oba politici podle ní diskutovali také o plánovaných závěrech dnešního summitu V4 nebo o přípravě Evropské rady, která se uskuteční ve čtvrtek a pátek v Bruselu.

Pohled Vídně na migraci se v posledních měsících v některých ohledech přiblížil pohledu zemí V4. Rakouská vláda například v lednu rozhodla, že letos země přijme už jen 37.500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127.500. Podle německých médií nyní navíc nabízí Makedonii své vojáky k ochraně tamních hranic. V zemi už jsou policisté například z Česka. Vídeň podle médií také tlačí na Skopje, aby co nejvíce omezilo příliv běženců.

Právě o omezení migrace dnes s makedonským prezidentem v Praze jednal Sobotka. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy přitom Ivanov hovořil o nulové pomoci ze strany EU. Přímou pomoc Makedonii i proto nabízí V4 nebo také Rakousko a Slovinsko, napsal na twitteru Prouza.

Evropské peníze

Evropská komise dnes oznámila, že Makedonii pošle dalších deset milionů eur (270 milionů Kč) na zvládání migrační krize. Peníze jsou podle komise určeny na zlepšení ochrany hranic a registraci migrantů, nikoli na stavbu plotu, který roste na hranicích s Řeckem.

Dnešního pražského summitu se vedle Česka, Slovenska, Polska a Maďarska zúčastní právě také Makedonie a Bulharsko. Jejich přizvání souvisí s úvahami o tom, že makedonsko-řecká a bulharsko-řecká hranice by se mohly stát záložní hraniční linií v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají z Turecka přes Egejské moře.

Podle německého magazínu Der Spiegel se ale země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.