"Správa státních hmotných rezerv dokončuje otevřená výběrová řízení. Má na vše nabídky, nyní je vyhodnocuje a během několika dní začíná nakupovat první produkty. V rámci SSHR se šlo maximálně transparentní cestou, předseda Švagr se drží přesně zákona a neztratil ani den," napsal Havlíček. "V pondělí na vládě představíme všechny současné zásoby, rozpracované dodávky a otevřená výběrová řízení," dodal.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda přijala nová opatření proti koronaviru. Jaké změny přinesou?

"Ve skladu v Opočínku máme zásoby ochranných pomůcek na několik týdnů," napsal na twitteru Hamáček. Uvedl to po schůzce s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem (ANO). "Není sice žádný krizový stav, samosprávy ale musí vědět, že je ve štychu nenecháme," vzkázal.

Novinářům v Ostravě později Hamáček řekl, že ministerstvo má ve skladech přes 60 milionů roušek, deset milionů respirátorů a 30 tisíc celoobličejových masek s 300 tisíci filtry. "Vybavenost je podstatně lepší, než byla na začátku krize na jaře. Nicméně gró ochranných prostředků musí zajistit Státní hmotné rezervy," řekl Hamáček. Prostředky jsou podle něj schopné pokrýt první týdny při distribuci stejným příjemcům v obdobných objemech jako během nouzového stavu, kdyby nastala druhá vlna pandemie v rozměrech jako na jaře.

Vnitro na dotaz ČTK doplnilo, že má ve skladech 67,4 milionu roušek, 10,6 milionu respirátorů, 9,5 milionu ochranných rukavic, 595 tisíc ochranných brýlí, 522 tisíc ochranných obleků, 298 tisíc štítů, 265 tisíc filtrů P3, 28 tisíc masek CM-6 a 11 tisíc návleků na obuv. Očekává ještě zásilku 900 tisíc respirátorů.

Vyhodnocení výběrových řízení vázne

Asociace nanotechnologického průmyslu ČR dnes uvedla, že vyhodnocení státních výběrových řízení na respirátory a roušky vázne. Například ministerstvo vnitra podle ní dosud nevyhlásilo vítěze tendru na ochranné zdravotnické pomůcky z poloviny května.

"Máme zájem o dodání roušek i respirátorů státu a s napětím čekáme, zda uspějeme. Potřebujeme to vědět co nejdříve, protože máme řadu dalších zakázek. Ať bude výsledek soutěže jakýkoliv, rychlost sdělení je důležitá," řekl generální ředitel nanotechnologické společnosti SPUR Tomáš Dudák.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR

Vláda v polovině května oznámila, že koupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Zásoby by ministerstvům, jejich podřízeným a organizačním složkám a také krajům měly vydržet na dva měsíce.

Na počátku koronavirové krize Česko trpělo nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek. Ministerstvo vnitra při centrálních nákupech koupilo ochranné pomůcky za 4,6 miliardy korun, ministerstvo zdravotnictví do skončení nouzového stavu 17. května koupilo pomůcky za 2,34 miliardy Kč.