Novela počítá také s tím, že odpovědnost za hrazení komunálních plateb za děti by nesli rodiče. Nemohlo by se tak už stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu.

Autoři poslanecké novely v čele s Kristýnou Zelienkovou (ANO) zdůvodnili nutnost jejího přijetí tím, že podle zákona můžou obce vyměřovat a následně exekučně vymáhat místní poplatky i po dětech. Některé děti tak prý dluží obcím několikatisícové částky, aniž o tom vědí. U lidí s omezenou svéprávností by poplatková povinnost přecházela na opatrovníka, pokud byl jmenován. Poslanec ODS Ivan Adamec přesto normu označil za nadbytečnou a doporučoval spoléhat se na "zdravý selský rozum".

Likvidaci odpadu v domovech platí samotné ústavy

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát, uvádějí zastánci předlohy. Ze stejných důvodů mají být osvobozeni obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory. Poslanec ČSSD Petr Kudela neúspěšně navrhoval tuto část novely zrušit.

Do zákona se vrací možnost, aby zastupitelstva obcí mohla na základě žádosti poplatníka platbu ze závažných důvodů prominout. Tuto možnost měly obce podle zákona do konce roku 2010. Zastupitelstva by mohla poplatky promíjet úplně nebo částečně taky v případě živelních událostí. Poslankyně ODS Jana Fischerová chtěla tuto pravomoc převést ze zastupitelstev na obecní úřady, Sněmovna jí ale nevyhověla. Novelu schválila hlasy 162 ze 186 přítomných poslanců.