Komise tak reagovala na růst nákupních cen surovin v uplynulých měsících, které se v cenách pokrmů a nápojů odrážejí. Na dotaz ČTK to sdělil sněmovní tiskový odbor.

Ceny ve sněmovních restauracích by se měly u některých pokrmů a nápojů snížit o jednotky korun, u části z nich zůstanou stejné. Například pečená vepřová plec se zelím a knedlíky by měla zlevnit o dvě koruny na 50 korun, znojemská hovězí pečeně s rýží o korunu na 78 korun a pečená šunka s vejci o šest korun na 32 korun. Naopak třeba gulášová polévka vyjde stále na 14 korun a dort se šlehačkou na 27 korun.

Snížení přirážky z 50 procent na 40 procent má podle tiskového odboru eliminovat dosavadní zvyšování nákupních cen surovin a nápojů a ceny pokrmů a nápojů ve sněmovních restauracích se tak v podstatě vrátí na úroveň po únorovém zdražení. Do února činila tato přirážka pět procent. Týká se studené kuchyně, polévek, salátů, příloh, moučníků, snídaňových jídel a nápojů.

U hlavních jídel bude stále platit přirážka 120 procent. Žádnou přirážku Sněmovna neuplatňuje v kategorii obchodního zboží, coŽ jsou například cukrovinky, ovoce a lahůdky.