Na předběžném seznamu naopak není bývalý prezident Václav Klaus, jehož nominace přišla do dolní komory z řad veřejnosti za podíl na poklidném rozdělení Československa v roce 1993.

Kuttelwascher se řadí mezi stíhací esa britského Královského letectva za druhé světové války. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem z anglického výsadku na území někdejšího Protektorátu Čechy a Morava.

Na druhé nejvyšší vyznamenání, Řád T. G. Masaryka, by mohli poslanci navrhnout Jiřího Bradyho, který přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům. Na medaili Za hrdinství by Sněmovna mohla nominovat devět osobností, na medaili Za zásluhy pak 23 lidí. Předběžný seznam, který ještě posoudí organizační výbor a sněmovní plénum, čítá celkem 35 jmen.

Medaile Za hrdinství

Na medaili Za hrdinství poslanci možná nabídnou Zemanovi válečné veterány Antonína Šubrta, Jozefa Haríňa (oba in memoriam) a Karla Astera, Davida Bartoše, jenž zachránil starší pár z hořícího domu, a otce a syna Emanuela a Josefa Zimu, kteří pomáhali za války v Budapešti při záchraně slovenských a maďarských Židů. Šanci na zisk tohoto vyznamenání by mohli mít taky Jan Rom a Petr Dřevikovský, kteří zachránili posádku havarovaného auta, Jiří Nesázel, jenž zachránil lidský život při střelbě v uherskobrodské restauraci.

Mezi sněmovními nominanty na medaili Za zásluhy by mohli být taky válečný veterán Alois Dubec, protikomunističtí odbojáři Jaroslav Vrbenský a Vojtěcha Hasmandová (in memoriam) a kněz Benno Beneš. Šanci na toto ocenění by mohli mít dětský onkolog Jan Starý, Jaromír Vašků, pod jehož vedením se v Česku provedly první aplikace umělého srdce, chirurg a traumatolog Leopold Pleva a pneumolog a ftizeolog Miloš Pešek.

Poslanci by na medaili Za zásluhy mohli navrhnout rovněž medailéra Milana Knoblocha, sochaře Valeriána Kováče, skladatele a varhaníka Zdeňka Pololáníka, zakladatele Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialu, olympijského vítěze v parkuru Františka Venturu (in memoriam) a bývalou sportovní gymnastku Věru Růžičkovou.

K nominantům by mohli patři rovněž rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, národohospodářka Judita Štouračová, konstruktér Pavel Dragoun, místopředseda Ústředního bramborářského svazu Jiří Zvolánek, dlouholetý předseda včelařského svazu Josef Mandík a dopravní odborník František Hájek, jenž vzbudil pozornost tím, že navrhl sám sebe.

Státní vyznamenání uděluje nebo propůjčuje prezident, který návrhům Sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Loni Sněmovna navrhla prezidentu na státní vyznamenání 33 osobností. Zeman ocenil ve státní svátek 28. října šest z nich.