Návrh na zařazení bodu na schůzi Sněmovny přednesla Miroslava Němcová (ODS) s poukazem na to, že Zeman podle ní porušil slib, když prý výroky dokládá, že nejedná v zájmu všeho lidu. V souvislosti s ústavním článkem o sdílených pravomocích prezidenta a premiéra Němcová soudí, že bez jejich spolupráce je ohroženo fungování země i princip parlamentní republiky.

Sněmovna měla podle návrhu usnesení Němcové uvést, že Zemanovy výroky na Sobotkovu adresu ostře odmítá a že směřují proti demokratickému řádu. Měla prezidenta požádat, aby se Sobotkovi omluvil. "Je zvláštní, že koalice nepodpořila svého premiéra, že část koalice včetně sociálních demokratů se připojila na stranu prezidenta, řekla bych, že lánský puč má své pokračování," poznamenala Němcová po hlasování.

Překročení hranice

Němcové návrh na zařazení bodu podpořili v debatě poslanci opoziční TOP 09. "Pan prezident už přestřelil všechny možné hranice," řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Nikdo podle něho neví, který "magor" vezme Zemanovy výroky doslova.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se prezident "zjevně nekontroluje" a vyvolává podle něho úvahy o vlastní příčetnosti, což je z ústavního hlediska vážná situace. "Sněmovna bohužel o pouhých deset hlasů odmítla možnost zabývat se pravděpodobnou nesvéprávností pana prezidenta," řekl Kalousek novinářům po hlasování. Dolní komora podle něj mohla přijmout stanovisko, kterým by civilizovanému světu vysvětlila, že výroky prezidenta, který prý není zcela ve formě, nejsou výroky České republiky.

Proti návrhu ODS vystoupil v debatě Vítězslav Jandák (ČSSD), když žádal, aby byli někteří poslanci "urychleně odvezeni do Bohnic". Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že nepokládá za možné navrhovaný bod zařadit na program schůze vzhledem k tomu, jak se podle něho ODS a TOP 09 stavěly k internetovým výzvám "zabijte si svého komunistu".

Pozornost vzbudil Zeman na pondělním setkání s občany v jihomoravském Tišnově, když se ho jedna studentka zeptala, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odstoupení premiéra. Zeman na to odpověděl: "Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov." Premiér označil tato slova za hloupá a zbytečná.

Hned v úvodu jednání Sněmovna uctila minutou ticha na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) oběti holokaustu. Na dnešek připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu.