Chovanec už dříve řekl, že krkolomný název zákona vznikl překladem z originálu nařízení. Předloha upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i dnes platné ustanovení zákona o elektronickém podpisu. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra. V dohledovém orgánu na ministerstvu budou podle podkladů zákona tři pracovníci, náklady na dohledovou činnost se odhadují na 1,5 milionu korun ročně. Uvedený zákon o elektronickém podpisu z roku 2000 se předlohou ruší.

Elektronický podpis bude například součástí elektronického občanského průkazu s čipem. Obyvatelé pak by mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017.

Základní registr

Sněmovní výbor pro veřejnou správu doporučil vložit do zákona nové paragrafy, které se týkají Správy základních registrů. Jde o úřad podřízený ministerstvu vnitra. Podle návrhu by mohl poskytovat služby vytvářející důvěru, a to i jako hospodářskou činnost. Proti tomu se postavil předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), který chce tuto možnost ze zákona naopak vypustit. Bude chtít, aby se zákon vrátil k projednání zpět do výborů a zmizely z něj věci, které pokládá za chybné. Ministr Chovanec řekl, že podle názoru antimonopolního úřadu není tato novinka v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. Uvedl také, že zástupci ministerstva se s poslancem Pilným několikrát sešli, konkrétní výsledky ale jednání nepřineslo.

V další předloze, která v souvislosti s novým zákonem mění existující zákony, doporučil hospodářský výbor vypustit ze zákona o informačních systémech veřejné správy úlohu ministerstva vnitra koordinovat a vytvářet podmínky pro podporu rozvoje elektronického obchodu.