Předchozí
1 z 3
Další

Loni v září dolní komora oba poslance v kauze padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo ke stíhání vydala. Rozhodla zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek obhajobou poslaneckého mandátu v říjnových volbách nabyli imunitu v plném rozsahu. Policie v případu obvinila i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Navzdory tomu, že Babiš a Faltýnek vinu popírají, uvedli, že vydáni ke stíhání být chtějí. To dokázali i v hlasování - Babiš podpořil své vydání, jak předem ohlásil. Stejně se zachoval Faltýnek při hlasování o sobě. Mandátový a imunitní výbor doporučil v úterý plénu, aby policejní žádosti vyhovělo.

Policie tak bude moci pokračovat v trestním stíhání obou politiků. V případu stíhá i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Premiér Babiš při své dnešní obhajobě řekl, že "žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení". Zároveň uvedl, že je to objednávka něčí mafie, která tady kradla miliony.

Premiér v demisi Andrej Babiš trvá na své nevině a politickém zadání celé kauzy Čapí hnízdo. Je přesvědčen, že není důvod, aby ho při druhém pokusu při sestavování kabinetu nahradil Richard Brabec. „Nikomu nic předávat nebudu,“ sdělil Deníku.

Na jeho slova následně reagoval například poslanec ODS Pavel Blažek. "Jestliže říkáte, že v této zemi je možné objednat si trestní stíhání, už čtyři roky máte odpovědnost za policii a státní zastupitelství i za soudnictví. A co jste udělali pro to, aby to nebylo možné? Nic," podotkl.

Babiš se také ohradil proti zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která je nově součástí vyšetřovacího spisu. Opřel se do svého bývalého náměstka z doby, kdy byl ministrem financí, Lukáše Wagenknechta a do lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského.

"Můj projev nemá za cíl změnit váš názor. Dobře vím, že budeme hlasovat politicky," řekl poslancům Babiš. Pokud by podle něho vzali v potaz všechny argumenty a využili zdravý rozum, určitě by pro vydání nehlasovali.

Jaroslav Faltýnek
Žalobci počkají na dokument Sněmovny, pak obnoví stíhání Babiše
Jednání Sněmovny o žádost o vyslovení souhlasu s trestním stíhání poslanců Andrej Babiš a Jaroslava Faltýnka 19. ledna v Praze. Pelikán
Chovanec v reakci na Babišova slova: Pelikán by měl opustit svůj post
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.
Šéf žalobců Zeman: Babišova vyjádření podrývají důvěru v justici

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý (ČSSD) upozornil na to, že pokud by Babiš nebyl vydán, byl by stále podezřelý. "Věřím, že je i vaším zájmem, aby vaše jméno bylo očištěno," podotkl.

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM) a zpravodajka Kateřina Valachová (ČSSD) v úvodu zrekapitulovali dosavadní sněmovní projednávání policejní žádosti. Valachová řekla, že vyšetřovatel i státní zástupce ve výboru uvedli, že na ně nikdo politický tlak nevytvářel.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.
Hlasování o vydání Babiše a Faltýnka Sněmovna odložila na pátek

Faltýnek považuje své obvinění za naprostý nesmysl
Za naprosto nepodložené a za naprostý nesmysl označil místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek své obvinění v kauze Čapí hnízdo. Stíhán má být pouze proto, že je místopředsedou ANO, cílem je relativizovat výsledek ANO ve volbách, řekl. Kauzu označil jako "sračku". Zopakoval, že přesto bude hlasovat pro své vydání k trestnímu stíhání.

"Nic nezákonného jsem neudělal, a proto se nechci skrývat za poslaneckou imunitu," zdůvodnil Faltýnek svůj postoj. Chce být zároveň loajální ke svým dvěma spolupracovníkům ze ZZN Agro Pelhřimov, kteří byli v kauze obviněni a nemají poslaneckou imunitu.

Faltýnek řekl, že je podezřelý z toho, že údajně odstranil překážku pro spáchání trestného činu tím, že skryl identitu pravého vlastníka akcií firmy vlastnící Čapí hnízdo. Jediné, co ale podle svého názoru udělal, byl transparentní prodej akcií, prohlásil. Vyšetřovatel zatajil řadu věcí a jeho cílem je Faltýnka pouze diskreditovat, řekl předseda poslaneckého klubu ANO. "Nazývám to prostě sračkou. A velkou sračkou," uvedl ke kauze.

"Jsem bezprecedentně vystaven libovůli policejního komisaře, který chce stíhat moji osobu, aniž by k tomu měl jakékoli relevantní důkazy," prohlásil Faltýnek. Občan nemůže být stíhán pouze za to, že je blízkým spolupracovníkem jiného občana, poznamenal ke svému obvinění.

Faltýnek v rámci své řeči obsáhle citoval z vystoupení jiných poslanců k obvinění jiných zákonodárců. Poukázal také na to, že v Česku je ročně odškodněna tisícovka lidí za nespravedlivé stíhání, státem vyplacená suma se pohybuje kolem 80 milionů korun. Jako příklad uvedl bývalou poslankyni ANO a nynější eurokomisařku Věru Jourovou, která za nepotvrzené korupční obvinění dostala 2,8 milionu korun.

Na základě dosavadních postojů poslaneckých klubů i výsledku hlasování ve výboru se zdá, že pro Babišovo a Faltýnkovo vydání by se ve Sněmovně měl najít dostatečný počet hlasů. Hlasování proti avizovala pouze frakce hnutí ANO.

TOP 09 je pro vydání

Všech sedm poslanců TOP 09 bude při dnešním rozhodování Sněmovny hlasovat pro vydání lídrů vládního hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k policejnímu stíhání. Kauza Čapí hnízdo, kvůli které čelí podezření z dotačního podvodu, je už podle nich tak známá, že nechtějí řečnit na plénu. Sněmovna by měla řešit i další programové body, míní. Informace ke kauze podle předsedy strany Jiřího Pospíšila zakládají důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin. "Jediný, kdo může rozhodnout, je nezávislý soud," uvedl.

Miloš Zeman, předvolební billboard
Mountfield odmítá spojení s volební kampaní na podporu Zemana

Kauza podle TOP 09 oslabuje pozici premiéra Andreje Babiše na české politické scéně, ale i pozici celé České republiky v zahraničí.

"Vzhledem k délce toho vydávání, těm průtahům a obstrukcím, si myslíme, že ve veřejném prostoru zaznělo úplně všechno. Nemáme v úmyslu cokoli opakovat při jednání Sněmovny. Vystoupíme, jen kdybychom museli reagovat na nějaký laciný výpad," uvedl na tiskové konferenci šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

SPD názor nezměnila

Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) budou dnes rovněž hlasovat pro vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. SPD vidí nesrovnalosti v kauze financování farmy Čapí hnízdo a chce nechat na policii, aby je prošetřila. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a zároveň odmítl, že by hnutí uzavíralo zákulisní dohody s ANO ohledně vydání či nevydání obou politiků vládního uskupení.

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Andrej Babiš
Babišův debakl. Jeho menšinová vláda důvěru nezískala

Fiala upozornil, že on i předseda SPD Tomio Okamura hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka už v předchozím volebním období. "Na našem stanovisku od loňského září se nic nezměnilo. Vidíme nesrovnalosti v kauze Čapí hnízdo, nejsme soud ani policie, a proto budeme hlasovat pro vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka orgánům činným v trestním řízení," řekl.

Předseda poslanců SPD také uvedl, že trestní obvinění komplikuje pozici Babiše před vyjednáváním o nové vládě. "Politické strany ve Sněmovně mají problém jít do vlády s trestně obviněným premiérem, my to včera (ve čtvrtek) řekli také. Bude záležet na hnutí ANO, jak se k tomu postaví a jak to bude řešit," řekl Fiala.

Předseda SPD Tomio Okamura
Spolupráce ANO s SPD je možná, shodli se po schůzce Okamura a Brabec

Okamura podotkl, že trestní stíhání Babiše poškozuje i obraz Česka v zahraničí. "Právě proto také žádáme co nejrychlejší vyšetření této kauzy. Doufám, že se to nebude táhnout pět, deset let," řekl.

STAN: Babiš zdržuje

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle hnutí Starostové a nezávislí blokuje tři měsíce jednání Sněmovny a sestavení demokratické vlády tím, že zdržuje svoje vydání ke stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Při dnešním jednání dolní komory budou poslanci STAN hlasovat pro jeho vydání. Předseda klubu STAN Jan Farský připomenul, že Babiš i šéf frakce ANO Jaroslav Faltýnek, o jehož vydání požádala policie rovněž, v úterý oznámili, že své vydání podpoří. V této souvislosti obvinil další poslance ANO ze servility.

"Oni budou proti vydání, neumím toto servilní chování pochopit," uvedl. Dodal, že se možná jedná o otevřená vrátka pro zvrácení situace. Místopředseda STAN Vít Rakušan uvedl, že mandátový a imunitní výbor potvrdil, že stíhání nemá politický rozměr. "Obloukem jsme se vrátili k tomu, co jsme říkali celou dobu: že to není spolek vyšetřovatelů, mají pouze posoudit, zda něco brání vydání," konstatoval. Dodal, že Babiš a Faltýnek už jednou ve stejné kauze vydáni byli.

Tím, že se Sněmovna dostala k hlasování až dnes, přestože policie žádost poslala v listopadu, hnutí ANO v čele s Babišem podle Farského blokuje jednání Sněmovny. "Je to 59 dní, šestkrát jednal mandátový a imunitní výbor. Poslanci místo zákonů chodí na Vyšehrad studovat trestní spis," vypočítal.

Politici STAN pak konstatovali, že kdyby se sami dostali do podobné situace, neprodleně by o vydání požádali a byli by rádi, aby se to stalo normou, když už má poslanecká imunita tak velký rozsah.

Zleva předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a statutární místopředseda strany Milan Chovanec.
ČSSD očekává od ANO jednání. První pokus o vznik vlády byl nestandardní, tvrdí

Lidovci: Nejsme na půdě soudu

Lidovečtí poslanci budou hlasovat pro vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klub ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policejní vyšetřování podle nich nesouvisí s politickou činností obou představitelů ANO, kauza financování farmy Čapí hnízdo vznikla v roce 2007. Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek také uvedl, že lidovečtí poslanci se zdrží velkých projevů, podle nich není důvod rozhodnutí o vydání obou poslanců zdržovat.

"Nejsme na půdě soudu, členové mandátového a imunitního výboru nejsou vyšetřovatelé. O vině a trestu musí rozhodnout nezávislý soud," řekl poslanec Marek Výborný. Odmítl také tvrzení některých poslanců ANO, že je případ politicky motivovaný. "Skutková podstata, tak jak je ve spisu uvedena, vznikla v roce 2007, 2008, kdy oba dva pánové, a pan premiér Babiš to opakovaně říká, nebyli politicky činní. Dokonce on opakovaně říkal, že nechce nikdy vstupovat do politiky. Tudíž s výkonem jejich mandátu tato kauza nijak nesouvisí," řekl Výborný.

Bouře v Německu
Bouře v Evropě si již vyžádala nejméně 12 obětí. Statisíce lidí jsou bez proudu

Bartošek uvedl, že případ poškozuje pověst Česka v zahraničí. "Máte-li v čele země premiéra, který je důvodně podezřelý z rozkrádání evropských peněz, tak to určitě nepřispívá k obrazu České republiky ve světě a samozřejmě to v mnohém ztěžuje jednání," řekl.

Šéf lidoveckých poslanců také uvedl, že pro KDU-ČSL zůstává nemyslitelné, aby se podílela na vládě, jejímž členem bude trestně stíhaná osoba. Vzhledem k tomu, že v případu farmy Čapí hnízdo jsou stíháni i členové Babišovy rodiny, budou lidovci podle Bartoška také v případě jednání o vládní spolupráci s ANO trvat na tom, aby hnutí nekontrolovalo ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Bartoš: Sněmovna se vrátí k legislativě

Piráti jsou rádi, že dnes Sněmovna zřejmě ukončí jednání o vydání premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa sněmovního klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Po dvou měsících obstrukcí se může věnovat legislativní práci, řekl na tiskové konferenci šéf Pirátů Ivan Bartoš. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že neexistují nosné důvody, proč by se měla na případ uplatňovat imunita.

Jako člen mandátového a imunitního výboru, který v úterý vydání obou politiků doporučil, Michálek uvedl, že Babiš nepřinesl informace, které by opravňovaly Sněmovnu k použití imunity. Babiš podle něj na výboru zpochybňoval nezávislost vyšetřovatele Pavla Nevtípila, žádné relevantní indicie ale nepředložil. "Jsme přesvědčeni, že věc má rozhodnout nezávislý soud, nejsou dány důvody pro výjimku," uvedl s tím, že v Česku mají všichni občané rovnost před zákonem a imunita je výjimka, u které je třeba posoudit její důvody.