Nesouhlas s Filipovou cestou prosadil předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, usnesení podpořili zástupci většiny klubů vyjma KSČM a taky ČSSD. Sociální demokraté navrhovali mírnější usnesení o tom, že Filip v Rusku nereprezentuje postoje komory. Poslanci nakonec přistoupili na názor, že se oba návrhy nevylučují a schválili i usnesení ČSSD hlasy všech frakcí vyjma komunistické.

Cesta budí pochyby i kvůli organizaci. Schválil ji předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), nikoli organizační výbor. Vyjádření Filipa a Hamáčka zjišťuje.

Filip by neměl vystupovat jako reprezentant Sněmovny a České republiky, zdůraznil navrhovatel bodu Kalousek. Varoval před tím, že cestu využije ruská propaganda a může snížit věrohodnost Česka v Evropské unii.

Zásadní nesouhlas

Pro přijetí usnesení se v debatě vyslovili i zástupci ODS a koaličních lidovců. „Vyslovujeme s touto cestou zásadní nesouhlas," uvedl lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Soudí, že Filip na ní Sněmovnu nereprezentuje. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jsou fakta o cestě v přímém protikladu s českými zahraničněpoli­tickými zájmy.

Sněmovna odmítla návrh místopředsedy klubu KSČM Alexandera Černého, aby debatu přerušila do doby, než budou Filip a Hamáček přítomni. Hamáček je do pátku na návštěvě Albánie a Chorvatska. Černý zdůraznil, že jde o vnitřní problém Sněmovny a Filipově cestě už není možné zabránit. Připustil, že její schvalování nebylo standardní, návštěva podle něho ale nepřekračuje mantinely stanovené Spojenými státy a EU.

S odročením diskuse do pátku neuspěl ani šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Hamáčka se zastal proti názorům, že podvedl organizační výbor.

Informování ruských orgánů

Hamáček dnešním Lidovým novinám řekl, že Filip je legitimně zvolený představitel dolní komory, a neviděl proto důvod, proč mu cestu neschválit. „Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska," citoval Hamáčka list. Filip podle listu tvrdí, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu".

Kalousek uvedl, že se ihned spojí s ministerstvem zahraničí, aby informovalo příslušné ruské orgány.

O cestě se zřejmě bude ještě na zasedání organizačního výboru debatovat. Bartošek nadnesl otázku, zda vznikl nárok na její proplacení, když nebyla výborem schválena. Podle Kalouska ale o peníze nebo o to, že by Filipovi výlet nepřál, nejde. „Já milerád zaplatím panu předsedovi Filipovi veškeré jeho náklady v Moskvě klidně ze svého, i kdybych si měl půjčit, za tu cenu, že bude česká i mezinárodní veřejnost vědět, že on tam nemluví za nás," řekl novinářům.