Vondráček je prvním předsedou Sněmovny, který není členem ODS nebo ČSSD. Před ním poslance vedlo sedm politiků, mezi nimi byla jen jediná žena.

Vondráčkovi dali hlas s největší pravděpodobností poslanci ANO, Pirátů, SPD Tomia Okamury a KSČM, podporu avizovali. Hlasy patrně neodevzdali členové bloku ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří tento postup předem ohlásili. Ze sněmovních počtů tak vyplývá, že proti Vondráčkovu zvolení mohli hlasovat poslanci ČSSD.

Vondráček uvedl, že si důvěry váží a udělá všechno pro to, aby ji nezklamal. Chce být, jak řekl, předsedou a reprezentantem všech. Vondráček také poděkoval poslancům, kteří se volby zúčastnili, a o "trošku víc" těm, kteří mu dali hlas. Ocenil rovněž práci bývalého předsedy dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD), chtěl by na ni navázat. Po Hamáčkovi následně převzal řízení schůze.

Lubomír Zaorálek (vpravo) a Milan Chovanec.
ČSSD před prezidentskou volbou nikoho nepodpoří. Necháme to volně, řekl Chovanec

Vondráček v evidentním žertu podotkl, že si půjde vyzvednout poštu. "Už tam na mě něco čeká," poznamenal. Nový předseda musí převzít žádost policie o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, která je nyní v trezoru kanceláře šéfa dolní komory. Žádost musí předat mandátovému a imunitnímu výboru.

Ke zvolení pogratuloval Vondráčkovi prezident Miloš Zeman, který stál v čele Sněmovny v letech 1996 až 1998. "Vaše zvolení otevírá cestu k demisi vlády staré, jmenování nového premiéra a vlády nové. Jako prezident republiky budu postupovat transparentně, bez zbytečného odkladu a s respektem k výsledkům parlamentních voleb," napsal Vondráčkovi.

Předseda Sněmovny mimo jiné zastupuje Sněmovnu navenek, spolu s místopředsedy řídí sněmovní schůze, svolává je a postupuje prezidentu republiky k podpisu přijaté zákony. Funkce předsedy Sněmovny nabývá na důležitosti v okamžiku, kdy nově jmenovaná vláda ani na druhý pokus nezíská důvěru Sněmovny. Ústava stanoví, že v takovém případě jmenuje prezident předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Vondráček vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a před vstupem do politiky působil v Kroměříži jako advokát. Poslancem se stal v roce 2013 za hnutí ANO. Místopředsedou Sněmovny se stal letos v lednu. Nahradil Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), která z dolní komory odešla v souvislosti se svým zvolením středočeskou hejtmankou.

Stanislav Grospič (s červenou kravatou), mezi kolegy Kováčikem a Grebeníčkem
Sněmovna si volí předsedu. Šéfem imunitního výboru se stal komunista

Sněmovna dnes také na návrh nového předsedy Radka Vondráčka (ANO) rozhodla, že bude mít pět místopředsedů. ODS neuspěla s požadavkem, aby místopředsedové byli čtyři jako v minulém volebním období. Druhý jednací den ustavující schůze tím skončil. Volba místopředsedů se uskuteční v pátek.

Vondráček návrh podal ze své pravomoci, zdůvodnil jej chybějící dohodou poslaneckých klubů. V debatě návrh kritizoval předseda SPD Tomio Okamura. "Jsme proti navyšování placených funkcí," řekl. Ačkoli se vyslovil pro čtyři místopředsedy, což byl podle něho dostatečný počet pro řízení dolní komory, protinávrh nepodal.

Učinil tak předseda poslanců ODS Zbyněk Stanujura, aby poslanci měli možnost o tom hlasovat. Podpořil ho také předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. "Jsme přesvědčeni, že ve čtyřech místopředsedech se dá kvalitně řídit Poslanecká sněmovna," uvedl.

Pro návrh na čtyři místopředsedy hlasovalo 91 ze 189 přítomných poslanců, nebyl schválen o čtyři hlasy. Pět místopředsedů podpořilo 146 ze 189 hlasujících poslanců.

Kluby nyní budou předkládat volební komisi nominace. Předpokládá se, že by mohly navrhnout Petra Fialu (ODS), Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD).

Poslanec Radek Vondráček (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny
Středopravicové strany utvořily Demokratický klub. Proti Vondráčkovi z ANO

Volbu šéfa Sněmovny doprovázela již od počátku bouřlivá debata. Rozproudil ji předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho tajné hlasování ukáže, jaká většina ve Sněmovně chce podpořit chystanou menšinovou vládu předsedy ANO Andreje Babiše. Kalousek ji označil za projekt Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

"Projekt Zeman - Babiš je nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče," prohlásil Kalousek.

Předseda Sněmovny byl podle Kalouska vždy reprezentantem většiny, která umožnila kabinetu vládnout. Navíc má po dvou neúspěšných pokusech o sestavení vlády právo navrhnout kandidáta na premiéra, kterým by mohl být potřetí Babiš. Pokud vznikne jednobarevná vláda a nebude usilovat o získání důvěry, Sněmovna podle něho ztratí kontrolní nástroje. "Budeme dobře placenou stafáží nekontrolovatelné moci," řekl Kalousek.

#livevideo|#

Pokud se po nějakém čase podaří vítězi voleb důvěru získat, od té chvíle ponesou odpovědnost za vládu ti, kteří ji umožnili. "Bude-li zvolen (Vondráček), pak vstoupíme do režimu opoziční smlouvy číslo dvě," řekl Kalousek. Předseda KSČM Vojtěch Filip to odmítl, Kalousek je podle něj "profesor demagogiky".

"Kdo podporuje vládu, se ukáže při hlasování o vyslovení důvěry," zdůraznil předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti podobně jako SDP a KSČM avizovali, že Vondráčka podpoří, aby neblokovali fungování dolní komory. "Budeme konstruktivní opozicí a dostojíme tomu," uvedl Michálek. Vondráček by tak měl dostat v tajné volbě pohodlnou nadpoloviční většinu hlasů, podpořit ho chtějí i SPD a KSČM.

Deník s vámi - Setkání s primátorkou v rezidenci primátora: Adriana Krnáčová.
Chlubila se otevřením tunelu. Krnáčovou starostové chválili

Piráti přesto požadovali, aby Vondráček vyjevil, jak bude ve třetí nejvyšší ústavní funkci postupovat a zda by případně navrhl trestně stíhaného na předsedu vlády. Také předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka žádal o Vondráčkovo sdělení, jestli by se zachoval jako reprezentant Sněmovny, nebo emisar a právní zástupce ANO. "Nemusí na mikrofon, třeba mi to může pošeptat do ouška," nabídl. Vondráček se zatím k odpovědím nedostal.

Michálek podotkl, že pokud by poslanci předsedu Sněmovny nezvolili, zablokovalo by se mimo jiné rozhodnutí, zda mají být Babiš a místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vydáni k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo, nebo ne. Navíc by dál vládl koaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL, který získal důvěru před čtyřmi lety, dodal Michálek.

Kolovratník poslance seznámil s organizací tajné volby. Všech 200 lístků je podle něho připraveno.

Miroslav Kalousek
Kalousek se pustil do Babiše. Menšinová vláda bez důvěry je ústavním pučem, řekl