Šéfovi poslanců TOP 09 a Starostů Miroslavu Kalouskovi při emotivní diskusi dokonce vypnul předsedající Vojtěch Filip (KSČM) mikrofon, protože Kalousek překročil dvouminutovou dobu určenou pro takzvanou faktickou poznámku. V sále se následně ozývalo bouchání do lavic a výkřiky „fuj".

Debata se rozvinula potom, co Kalousek uvedl, že Česko musí patřit na západ, ke svobodnému světu, nikoli na východ, a žádná třetí cesta neexistuje. Podotkl taky, že když křesťanský kulturní svět nemá tolik síly, aby své hodnoty učinil univerzálními, nezbývá mu nic jiného, že by je hájil „s nulovou tolerancí před kýmkoliv, kdo je bude chtít znehodnotit". „A že prostě na nás, jako na srdci Evropy, je, abychom se rozhodli, jestli chceme ty západoevropské křesťanské kulturní hodnoty, anebo oligarchii asijsko-stalinsko-putinského typu," řekl Kalousek.

Evropská historie

Zaorálek podotkl, že neví, zda by se měli představitelé západu tvářit jako vyvolená civilizace a Kalouskovu charakteristiku označil za pyšnou a arogantní. „Dovolte, abych vám připomněl, že ten Západ, o kterém pan Kalousek zřejmě mluví, uspořádal ve dvacátém století dvě nejstrašnější světové války, ve kterých zahynuly milióny lidí. Já bych vám rád řekl, že ty války, které tady byly a které způsobily smrt desítek miliónů lidí, desítky miliónů obětí, nezpůsobil nikdo východní, to nezpůsobil nikdo zdaleka, ale my sami," uvedl Zaorálek.

Stovky let evropské historie je podle něho i likvidace menšin a agrese v mnoha zemích. „Celá historie Západu je prostě plná krve," zdůraznil.

Občanský demokrat Marek Benda označil Zaorálkův pohled za neuvěřitelný. „Čím začala, prosím, druhá světová válka? Paktem dvou šílenců, Molotova a Ribbentropa, respektive Stalina a Hitlera, kteří ani jeden z nich nemají se západem a křesťanskou civilizací nic společného," řekl.

Kalousek zdůraznil, že nehájí čarodějnické procesy nebo útoky Richarda Lví srdce na Jeruzalém. „Já jsem hájil hodnoty, ke kterým Evropa došla tím, když si schválila Listinu základních práv a svobod a na jejich obranu zřídila Radu Evropy," zdůraznil.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů taky komentoval slova ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) o tom, že se pokládá za západního politika a že Česko patří k západu. „Pokud je tomu tak, prostřednictvím pana předsedajícího pane ministře, proč se tak nechováte? Proč o tom pouze mluvíte a pak se šroubovitým pohybem zavrtáváte do zadnice postsovětských oligarchů?," tázal se Kalousek.

Debata zabrala značnou část dnešního dopoledního jednání Sněmovny. Dokončit úvodní kolo projednávání smlouvy mezi EU a Ukrajinou ale poslanci do přestávky nestihli.