V prvním kole volby místopředsedy byli zvoleni Jan Hamáček 143 hlasy, Vojtěch Filip 121 hlasy, Tomio Okamura 102 hlasy a Vojtěch Pikal také 102 hlasy. Celkem bylo vydáno a v tajné volbě odevzdáno 195 hlasovacích lístků. "Chtěl bych vám poděkovat," prohlásil před poslanci bývalý předseda Sněmovny Hamáček, který dostal největší podporu. 

V prvním ani druhém kole však nebyl zvolen pátý místopředseda, Petr Fiala. Příští týden se tak bude tento post řešit znovu. Konec ustavující schůze se tudíž oddálil.

Radek Vondráček
Šéfem Sněmovny byl zvolen Vondráček. V tajné volbě získal 135 hlasů

Nezvolení Petra Fialy do vedení Sněmovny bylo kritizováno. "Od samého začátku této ustavující schůze jsme slyšeli zdůrazňování o svátosti poměrného zastoupení. Nezvolit předsedu druhé nejsilnější strany je nejen v rozporu s těmito prohlášeními, ale i porušením veškerých nepsaných zásad, které dosud platily. Je to nefér," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl: "ODS skončila ve výsledku voleb jako druhá strana. My jsme se bavili o kultuře, férovosti a účelu. My jsme před dvěma týdny podpořili kandidáta druhé nejsilnější strany a Piráti to dodrželi." 

Zástupci TOP 09 sledují výsledky sněmovních voleb. 21.10.2017
Schwarzenberg: Vláda ANO s SPD a KSČM? To je nová opoziční smlouva

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyzval poslance, kteří nepodpořili Fialu, aby tedy navrhli někoho, kdo by měl mít z ODS jejich důvěru. „Řekněte dopředu, že vám nevyhovuje konkrétní kandidát za ODS. Řekněte, že má kandidovat někdo jiný. Já doufám, že bude zvolen kandidát za ODS. Je to druhá nejsilnější strana," řekl Bělobrádek.

Zdroj: DENÍK/ Marcel Mihalík
Kandidáti na prezidenta
Finální devítka v boji o Hrad. Vnitro pustilo do voleb očekávané uchazeče

Podpořil ho i ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). "Dohody by měly platit. A pokud je tu výhrada k nějakému kandidátovi, má se to říct veřejně," uvedl. 

Šéf poslanců STAN Jan Farský popsal vyjednávání s vítězem voleb, hnutím ANO takto: „To nejsou jednání, to je diktát." Předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek to odmítl a dodal: "Já vyzvu své kolegy, aby v příštím kole podpořili pana Fialu místopředsedou." Načež se někteří zákonodárci zasmáli.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.
Vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání výbor začne řešit příští týden