Pro vrácení novely do druhého čtení dnes hlasovalo 151 ze 154 přítomných poslanců. Skončila tím mimořádná sněmovní schůze, která začala v polovině července. Ke schvalování služebního zákona by se poslanci měli podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vrátit 10. září. Konat by se měla další mimořádná schůze. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák řekl, že o její svolání požádá šéfa dolní komory Jana Hamáčka (ČSSD) ještě dnes. Opakované druhé čtení by se podle plánů konalo 2. září odpoledne, schvalování 10. září.

Zákonodárci TOP 09 a Starostů a ODS žádali hlavně zrušení generálního ředitelství státní služby a větší otevření státní služby i pro lidi z jiných sfér. V případě, že by požadavky nebyly splněny, hrozili obstrukcemi. Koalice při následných vyjednáváních na některé úpravy přistoupila a připravila nový pozměňovací návrh.

Sobotka zdůraznil, že normy typu služebního zákona musí mít ve Sněmovně širší podporu než jen vládní koalice, aby nebyly v dalších volebních obdobích zásadně měněny. „V zásadě se dohodl oheň a voda," řekl. Premiér je přesvědčen, že novela bude účinná od ledna, jak předpokládal původní plán.

„Chci kvitovat, že materiál, který byl zpracován na ministerstvu vnitra, obsahuje politickou dohodu, kterou jsme podpořili," uvedl předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Šéf ODS Petr Fiala mluvil o dobrém kompromisu. Oba opoziční kluby avizovaly předložení některých pozměňovacích návrhů, nynější dohoda ale prý ohrožena nebude.

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura je přesvědčen o tom, že státní správu budou dál řídit politické sekretariáty. „Obsazení postů ve státní správě bude řídit ta která vláda, která bude zrovna u koryta," uvedl. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik podotkl, že připomínky KSČM vyslyšeny nebyly a norma v nové podobě služebním zákonem není. I tyto frakce chtějí podávat pozměňovací návrhy.

Aktuální celkový pozměňovací návrh novely služebního zákona už projednal sněmovní ústavně-právní výbor. Dostal jej jen několik minut před začátkem dnešního zasedání, v usnesení jej „vzal na vědomí". Výbor doporučil Sněmovně, aby se tento návrh stal základem pro podávání dalších úprav ve druhém čtení.

Výhrady k poslednímu návrhu novely už dřív zveřejnil prezident Miloš Zeman. Je prý ochoten smířit se se zrušením generálního ředitelství státní služby, hrozí ale možným vetem kvůli pozicím politických náměstků. Tito náměstci by měli působit v podstatě jako poradci ministrů a mohli by je například zastupovat na jednáních sněmovních a senátních výborů. Prezident ale říká, že na ministerstvech nebudou mít co na práci a budou pouze pobírat plat. Se Sobotkou bude o normě jednat za týden.