Stropnický navrhl právníka Kříže do čela vojenských policistů již v lednu. Záměr kritizoval Pavel, nelíbilo se mu porušení armádního kariérního řádu. Nový pokus o jeho prosazení tak přišel několik dnů poté, co Pavel na konci dubna skončil ve funkci náčelníka generálního štábu.

Proti projednání ve výboru se postavili dva poslanci, Ivan Gabal (KDU-ČSL) a Marek Ženíšek (TOP 09). Podle Gabala je Kříž na funkci příliš mladý, je mu 37 let. Nelíbí se mu také, že velel pouze několika lidem a nemá bojové zkušenosti. Jeho navržením byl porušen kariérní řád, řekl. „Je to v rozporu s principy, které samo ministerstvo definovalo," poznamenal. Rozhodnutí Stropnického dokonce označil za porušení koaliční spolupráce.

Polopravdy

Ministr výtky označil za polopravdy. Hledal prý člověka, který Vojenskou policii zná a zároveň má patřičné vzdělání. „Chtěl jsem právníka z toho prostředí, chtěl jsem právníka, který tam nebude začínat, chtěl jsem právníka, který má ještě dostatek sil, energie a chuti se věnovat věcem, které vůbec nejsou jednoduché, tedy třeba vyšetřování některých pochybných zakázek, smluv a podobně," řekl Stropnický novinářům. Zdůraznil, že je připraven nést za jmenování Kříže zodpovědnost.

Jmenovat Kříže do funkce by chtěl k 1. červnu. Zároveň by měl být povýšen do hodnosti plukovníka, nyní je podplukovníkem. Jeho předchůdce Schulc by mohl být jako vojenský přidělenec do Indie vyslán pravděpodobně k 1. srpnu.

„Nečekám procházku růžovým sadem," uvedl ke svému nadcházejícímu angažmá Kříž. „Vojenskou policii chápu jako službu a servis ozbrojeným silám, tedy zejména Armádě České republiky. Zaměřím se na zlepšení potírání trestné činnosti v tomto resortu a nesmíme zapomenout na prevenci," řekl Kříž novinářům. Chce také podporovat nasazení vojenských policistů v zahraničních misích.

Nový náčelník generálního štábu Josef Bečvář připustil, že by Kříž měl mít rozsáhlejší velitelské zkušenosti. K jeho věku ale poznamenal, že on sám do pozice šéfa Vojenské policie nastoupil ve 39 letech.