Pokud soud rozhodne, že jste vinen uplácením, co se stane? Odejdete ze sněmovny?

Jasně jsem řekl, že v momentu, kdy prohraju, jednoznačně opouštím pozici předsedy poslaneckého klubu. Nad vším ostatním se musím zamyslet v kontextu přesného znění rozsudku. Těch variant je totiž celá řada.

Neplatí tedy slova vaší manželky Kateřiny Klasnové, že v takovém případě se vzdáte i poslaneckého mandátu?

Záleží na formulaci rozsudku. Z mého pohledu existuje i taková možnost, že ukončím veškeré svoje politické aktivity, včetně působení ve sněmovně.

Proč jste nebyl stejně razantní, když v úterý Věci veřejné spáchaly harakiri v přímém přenosu? Mám na mysli divadlo s demisemi a diktát koaličních partnerů.

Bezprostředně po těch jednáních jsem řekl, že kormidelník na rozbouřeném moři loď neopouští, ale chce celé posádce sdělit, jak to vidí a kde se zaseklo kormidlo.

ODS a TOP 09 vás donutily souhlasit se všemi úspornými opatřeními. Přijímáte je bezvýhradně, budete dál za Věci veřejné mluvit?

Nejsem připraven dál vyjednávat s koaličními partnery. Nejlepší, co pro VV mohu učinit, je rezignovat na funkci hlavního vyjednavače a vyhnout se koaličním schůzkám.

Tím říkáte, že s vládním úsporným balíčkem nesouhlasíte?

Kormidelník, který řídí loď, je odpovědný za to, jak plula. Toho se nezříkám. Je ale správné říct, jestli můžu dál plout. Já jsem připraven nadále být plavčíkem či kuchařem, ale kormidelníkem již být nechci.

Jím evidentně nebude ani Radek John. Ujme se kormidla Karolína Peake?

Bez komentáře.

Ať už to dopadne jakkoliv, vážně si myslíte, že VV ještě mají šanci voliče oslovit a získat poztrácenou důvěru?

Do politiky jsem šel s tím, že mě jako studenta a později podnikatele rozčilovala neefektivita školského systému a státní správy. Věřil jsem, že Věci veřejné to mohou změnit, že přispějí k naplnění hesla, že vy se možná lépe mít nebudete, ale vaše děti ano. Třeba tím nelze obhájit politickou budoucnost strany, ale zamést před vlastním prahem ano. A za to mi to všechno stojí.

Vy nic obhajovat nebudete. Vaši koaliční partneři řekli, že VV jsou slezští, odpudiví, poloorganizovaní zločinci, kteří sedí ve vládě jen proto, aby poslušně odhlasovali jejich návrhy.

Kdyby byly předčasné volby, nechali bychom si vyrobit billboard s těmito slovy a pod ním by byl hrdý podpis: Těšíme se na vás u voleb, Věci veřejné. Pokud je autorem toho citátu Mirek Kalousek, myslím, že bychom měli šanci ty volby vyhrát.

Vít Bárta opouští soudní síň

Předčasné volby ale nebudou.

Ano, pokračujeme dál, ale nutno dodat, že jsme při tom koaličním jednání našli peníze pro ministerstvo školství. Obhájili jsme klíčový bod koaliční smlouvy, v němž se hovoří o zvýšení učitelských platů. To považuji za elementární věc.

Nějak mi ušlo, že by ministr financí Kalousek rozmrazil 2,5 miliardy, které musí letos školství ušetřit.

To ne, ale zavedením zápisného a jiného financování vysokých škol jsme vytvořili prostor k tomu, že se nedotkneme učitelských platů. Naopak jejich příjmy se zvýší.

Zápisné má přinést minimálně 300 milionů, maximálně něco přes miliardu. To rozhodně nestačí pokrýt uvažovaný škrt 1,9 miliardy v regionálním školství.

V resortu se podle plánu exministra Dobeše dá ještě ušetřit půl miliardy korun. Zápisným se vydělá 1,2 miliardy.

To by ale muselo činit osm tisíc ročně.

Ne. Předpokládáme, že bude šest až sedm tisíc ročně a že ho zaplatí všichni současní studenti, nejen posluchači prvních ročníků.

Kdo to bude realizovat? Čili, máte už jméno budoucího ministra školství?

My jsme v úterý prosadili, že se zavede zápisné a nebudou se snižovat platy učitelů. Tím jsme zajistili budoucímu ministrovi politické mantinely pro výkon funkce a umožnili nominaci ministra školství za Věci veřejné

Neodpovídáte mi na otázku.

Myslím, že odpověď nebude známa ani v pátek.

Jinak. Přejete si, aby se ministryní stala vaše žena?

Moc bych si to přál. Bohužel moje žena to dělat nechce.

Platy učitelů vyvažují to, že budete žít v koalici s nálepkou odpudivého  slizu?

Vnímám, že ta nálepka patří hlavně mně a slibuji, že se s tím čestně popasuji.

Což neřeší fakt, že VV ve vládě a sněmovně po další dva roky zřejmě budou uskutečňovat tvrdá úsporná opatření, například vůči důchodcům. Chystají se stávky, demonstrace. Ustojí to koalice?

Koalice opakuje zvláštní model chování. Loni jsme se pohádali o to, zda česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta. Na jaře jsme se tvrdě dohadovali o vázání prostředků, protože už se vědělo, že ekonomika posílí o titěrné desetiny procenta. Podobná je situace nyní. Přeli jsme se o rozpočet, škrty i růst daní. Přitom ministr financí odhaduje růst na 1,7 procenta, ačkoliv je velmi pravděpodobné, že bude výrazně nižší. 

Takže další koaliční hádka na obzoru?

Jsem přesvědčen, že povedeme debaty hlavně o to, jak šetřit, nikoli o zvyšování daní. Ekonomika potřebuje prorůstová opatření a zvýšení státních investic, aby rostla zaměstnanost.

Zatím to vypadá, že vytahování peněz z kapes daňových poplatníků nemá konce. Naposledy je to návrh ministra zdravotnictví na zvýšení poplatků z 30 na 50 korun.

Nedovedu si představit podobný krok v situaci, kdy má ministerstvo zdravotnictví vykazovat miliardové úspory a díky úterní dohodě jsme poslali do systému veřejného zdravotního pojištění další tři miliardy v podobě odstropování zdravotního pojištění. Považuji za jednoznačně pozitivní rozhodnutí, že jsme zvýšili spoluúčast lidí s platem nad sto tisíc korun. O to méně rozumím tomu, proč bychom měli zvedat poplatky u lékaře.

Vít Bárta s manželkou

Přes Věci veřejné Hegerův nápad tedy neprojde?

Nevím, zda to projde přes VV, ale za sebe si nedokážu představit argument, který by mě přesvědčil, abych pro to hlasoval.

A najde se takový, který vás přiměje hlasovat pro církevní restituce ve vládní podobě?

To je téma, které v koalici prochází další debatou a není teď aktuálně na stole. Jsem rád, že se k tomu nyní nemusím vyjadřovat.

Minulý týden došlo k bezprecedentnímu jevu, kdy tři ministři za VV neuposlechli usnesení nejvyšších stranických orgánů, které jim uložily podat neprodleně demise. Jak si to vysvětlujete?

Není pravda, že neuposlechli tři ministři. Karolína Peake a Kamil Jankovský jednali ve shodě s předsedou strany podle scénáře, že zahájíme jednání a na jeho konci budou předány demise. To je v souladu se slovem neprodleně, neboť demise se neposílají poštou a nepředávají na chodbě, ale na jednání.

Ovšem premiérovi, nikoliv předsedovi strany.

Souhlas. Nicméně v tak vypjaté situaci je logické, že u podobné zásadní věci předseda strany má být. Za hranicí bylo chování Pavla Dobeše. Doufám, že v pátek se nám to podaří vyřešit.

Odvoláte ho z postu ministra dopravy?

Nenuťte mě říkat cokoliv dalšího. Nejprve si to musíme vyříkat uvnitř strany.

Věci veřejné se staly v důsledku soudního jednání a vládních afér mementem pro voliče, že už nikdy nemají dát hlas neznámému novému uskupení. Neměl koneckonců pravdu Jaroslav Škárka, který říká, že vstup VV do vysoké politiky byl omyl?

Kapitalismus je úžasný v tom, že v konkurenci nevítězí ten nejsilnější, ale ten, kdo má nejlepší myšlenky, pevnou vůli a je pracovitý. Nechci rezignovat na to, že politika je stejně spravedlivou soutěží jako byznys. Pokud to vzdáte, nemůžete zvítězit. Pan Škárka má pravdu v tom, že VV byly naivní. Nesou krutou daň za to, že přivedly do vysoké politiky člověka, který dokázal velmi dobře bojovat s Filipem Dvořákem na Praze 1 a oponovat zvůli tamní ODS. Zmýlily jsme se, že totéž dokáže i na celostátní úrovni.

Vít BártaNejde přece jen o Jaroslava Škárku. Přivedli jste i Kristýnu Kočí, Pavla Dobeše. To je pořád dokola.

Naivita společnosti i VV byla v tom, že válka s dinosaury končí volbami. Jenže ona trvá do doby, než z politiky odejdou. To je běh na dlouhou trať. Jde o to, aby VV našly odvahu a vůli to nevzdat. Nesmějí se zaleknout vět o slizu, odpudivosti a mafiánství. Naopak ať řeknou, že pokud to říká Miroslav Kalousek, považujeme to za důkaz správnosti naší cesty. Pak máme šanci politiku změnit.

To je logika postavená na hlavu. Vy tvrdíte, že hlavním cílem VV je boj s dinosaury, ale klidně sedíte ve vládě s Miroslavem Kalouskem, jehož jste označili za největšího praještěra.

Absurdní je, že Bohuslav Sobotka je větší dinosaurus než Miroslav Kalousek. Sociální demokracie není alternativou TOP 09. Mě jen pobavilo, jak tyhle dvě strany spolu vedly debatu o možnosti povolební koalice. To denní mlčenlivé Sobotkovo intermezzo je jasným důkazem existence uhelné lobby.

Tvrdíte, že kvůli privatizaci Mostecké uhelné a OKD směřují TOP 09 a ČSSD ke společnému vládnutí?

Společnost není černobílá. Když jste na jevišti, spoluherce si nevybíráte. Chtěl jsem říct, že ať je to pan Sobotka nebo pan Kalousek, výsledek je velmi obdobný.

Budou sněmovní volby v roce 2014 nebo dříve?

Přál bych České republice, abychom dokázali hledat řešení, která budou posunem, nikoliv zklamáním.

Svatá pravda. Akorát, že každý má jiný názor na to, co je posun, a co zklamání.

Pokládáte kruciální otázku. Ale odpovědi se nedočkáte, protože ta vzejde až z pátečního jednání grémia VV.

Václav Klaus řekl, že by si utrhl ruku, kdyby mohl zabránit kauze chilské pero. Udělal byste totéž, abyste nedal do obálek peníze pro Kočí a Škárku?

Velmi lituji, že jsem s nimi neuzavřel smlouvu nebo jim to neposlal na účet. Na druhou stranu platí, že co vás nezabije, to vás posílí. Kdybych neudělal tuto chybu, udělal bych jinou. Oni měli jasný záměr a dříve nebo později bych ho něčím naplnil. To později mě děsí víc než to, jak to udělali. Kdyby nebylo týdeníku Respekt a osmidenního zpoždění, s nímž to ohlásili, a dalších chyb, které ve stresu udělali, dopadlo by to možná mnohem hůř. Nemůžu proto a priori říct, že je úplně špatně, že se to stalo.

Mně připadá, že co před rokem začalo, bylo teď dokonáno.

Ano, co se ve VV děje, má hluboké reminiscence. To souvisí s otázkou, čemu a komu můžete věřit. Jsou v zásadě dvě varianty. Buď poslat do boje nové družstvo, které od seniorů bude dostávat strašně za uši, ale bude učenlivé, i když chybující. Nebo věřit jen těm dinosaurům a potom si musíte přiznat, že posun nebude žádný. Já volím cestu, kdy řeknu, že dělám chyby, že se za ně omlouvám, ale že to pořád nevzdávám.

Čtěte také: Bárta se mandátu nevzdal, opozice chce volby