Rušení újezdu doprovázela vášnivá diskuze. Pro jeho zachování byli nejen řadoví vojáci, ale převážně i obyvatelé sousedících obcí.

Přesto zanikl. Ale vojáci z regionu zcela neodešli. Území zhruba o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních si armáda ponechala jako cvičiště 13. dělostřeleckého pluku s posádkou v Jincích.

Čtěte také: Vojenský pyrotechnik: Každá munice, která proletí hlavní, je odjištěná

Už v době před zrušením újezdu měl zdejší starosta Josef Hála obavy z toho, že z městyse odejdou nakonec i vojáci.

„Jakou logiku má zrušení vojenského prostoru, ve kterém sídlí dělostřelecká brigáda, jezdí sem cvičit nejen řada jiných vojenských útvarů, ale i příslušníků dalších ozbrojených složek a integrovaného záchranného systému?" ptal se tehdy starosta.

Tajné vojenské zařízení

Zatím tedy dělostřelci v Jincích jsou a podle představitelů armády i nadále zůstanou. Pyrotechnici postupně asanují prostor od nevybuchlé munice a uvnitř chráněné oblasti také zůstává tajné vojenské zařízení v podzemí. Kvůli přísnému utajení se tam říká U Němých.

Osudy jiných vojenských zařízení ve středních Čechách jsou podobná jako v celé zemi.

Z kasáren jsou byty i kluby

Vojáky v bývalých kladenských kasárnách Lidice vystřídali studenti. Většina areálu patří Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT.

Další významný vojenský objekt je u Bratronic na Kladensku. Bývalá raketová základna se proměnila v paintballový areál.

Někdejší kasárna ve Slaném jsou už roky přestavěna na byty. V části areálu funguje dětský domov se školou. Další opuštěná část, kde bývaly nejen ubikace pro vojáky, ale třeba i promítací sál, je zchátralá.

S přestavbou kasáren si poradili v Berouně. V jedné části je gymnázium, ve druhé knihovna a klub důchodců. Je zde Komunitní centrum Beroun, díky čemuž je pod jednou střechou několik poskytovatelů sociálních služeb. Vyrostl zde rovněž azylový dům pro matky s dětmi. Kromě jiného je tu také padesát malometrážních bytů.

V Rakovníku vojenský útvar skončil k poslednímu prosinci 2013. Od té doby byl objekt kasáren na prodej. V roce 2015 radní jednali i s vedením policie o zřízení náborového a výcvikového centra. Loni v srpnu se ale do města vojáci vrátili. Zatím jen asi dvacet lidí. Ti by měli kasárna připravit pro novou posádku.

Čtěte také: V Žebráku kabina kamionu usmrtila muže