Zeman řekl, že Baxova nástupce má už téměř s určitostí vybraného. "Radil jsem se o tom s mnoha lidmi, mimo jiné s mojí členkou expertního týmu Marií Benešovou," uvedl Zeman. Připomněl, že Benešová byla ministryní spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyní, takže je jako poradní hlas nanejvýš povolaná.

Jméno vybraného adepta odmítl Zeman prozradit. Jako příliš divokou konstrukci odmítl alternativu, že by vybral někoho, kdo na soud teprve přijde. "Předsedou Nejvyššího správního soudu se nemůže stát nikdo jiný než člen kolegia Nejvyššího správního soudu, zapište si to za uši," konstatoval.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.
Zeman se sešel s Baxou. Hovořili o nástupci v čele Nejvyššího správního soudu

S vybraným kandidátem se dosud nesetkal. "Nevím, jestli moji nabídku přijme. Ale pokud ano, tak to samozřejmě včas oznámím," uvedl Zeman.

Baxa se koncem června spolu s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem s prezidentem sešel, po jednání však novinářům řekli, že personální záležitosti neřešili. NSS se měla týkat Baxova separátní schůzka s hlavou státu, na které v květnu mluvili o tom, jaké charakteristiky by měl nový šéf soudu mít.

Podle zdroje Hospodářských novin je Zemanovým favoritem Mazanec, který by ale kvůli věku mohl funkci vykonávat už jen tři roky. V kuloárech zaznívalo také jméno ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka. O Baxovi se v minulosti hovořilo jako o jednom z možných nástupců Rychetského v čele Ústavního soudu.

Miloš Zeman ve Sněmovně
Otázku obsazení ministerstva zahraničí považuji za uzavřenou, tvrdí Zeman