„Pokud některá rodina neobdržela příspěvek na péči kvůli pobírání rodičovské, je nezbytné o příspěvek požádat úřad práce na příslušném formuláři. Obdobně je tomu i opačně," radí šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

Souběh se týká rodin, které mají děti do čtyř let. Výše rodičovského příspěvku by měla být 220 tisíc korun za 48 měsíců, pokud z něho rodina zatím nic nečerpala. K tomu bude pobírat přídavek na péči dle stupně postižení dítěte.

Do dospělosti

Peníze navíc ale dostanou i rodiny, které pečují o těžce handicapované dítě od čtyř do sedmi let. Pokud je stupeň postižení tři nebo čtyři, dostanou příspěvek na péči vyšší o dva tisíce korun. Chudším rodinám pak zvýšená dávka zůstane až do té doby, kdy dítě dosáhne dospělosti.

Novinek se ale dočkají i lidé 
v ústavech a domovech důchodců. Ti si teď mohou požádat o příspěvek na mobilitu, nebudou ho však dostávat automaticky – nárok na něj se bude posuzovat dle toho, jak často postižený cestuje. Se žádostí se lidé mohou obracet na krajský úřad práce.

Zvedací systém

Poslední změnou, která dnes začíná platit, je možnost získat přídavek na zvláštní pomůcku – schodolez, schodišťovou plošinu nebo stropní zvedací systém. Od začátku tohoto roku tuto dávku nahradila možnost si zařízení zapůjčit, nyní se ale systém vrací do starých kolejí. Pokud již někdo zažádal o zapůjčení, může žádost stáhnout a požádat o příspěvek.

„Bohužel jsou v zákoně dvě ustanovení, která jsou méně příznivá. Žádost je možné podat pouze v případě, že vlastník nemovitosti souhlasí s montáží zařízení. Příspěvek navíc může být poskytnut jen tehdy, jestliže odstranění bariéry nelze dosáhnout prostřednictvím schodolezů. Je také potřeba na výzvu krajského úřadu práce nabídnout alespoň dva návrhy řešení odstranění bariéry včetně ceny," vysvětluje Václav Krása. Podle něj je zásadním problémem schodolezu, že je k němu vždy potřeba asistence a je prakticky nepoužitelný pro elektrický vozík.

Nesystémový návrh

Návrat k systému, který fungoval do loňska, navrhla ČSSD už v únoru, během cesty sněmovnou však novela ještě prošla několika změnami.

„Původní návrh byl nesystémový a navíc by zvýhodňoval rodiny s dětmi s lehčím postižením oproti těm, které se starají o děti s nejvyšším stupněm závislosti. Do opozičního návrhu jsme proto zapracovali takové změny, které místo plošného navyšování příspěvků povedou ke spravedlivějšímu rozdělení pomoci nejpotřebnějším," zdůvodnila tehdy zpravodajka zákona Lenka Kohoutová (ODS).

Příspěvky od státu.