Zaorálek ze stanoviska odcitoval také pasáž, že lze omezit práva poslanců, pokud míra obstrukcí přesáhne únosnou mez. Koalice si ale stojí za svým výkladem jednacího řádu a rozprava v nezměněné podobě pokračuje.

Legislativní odbor podle Zaorálka uvedl, že v praxi se slučují do společné rozpravy související body a smyslem ustanovení není slučování bodu nesouvisejících. Jde prý o nezvyklý postup, o němž mohou být pochyby a může být přezkoumán Ústavním soudem. Pokud se omezí debata poslanců na dvakrát deset minut, myslí se tím omezení na každý bod sloučené rozpravy, uvedl Zaorálek s poukazem na rozbor.

„Stanovisko legislativního odboru je podle mého názoru jednoznačné,“ tvrdil místopředseda ČSSD a sněmovny, kterého ale koalice nepouští jednání řídit, aby nevyužil své pravomoci schůzi z nějakého důvodu přerušit.

Zaorálek pak na tiskové konferenci koaliční poslance vyzval, aby stanovisko sněmovních právníků respektovali a nevedli jednání sněmovny způsobem, který odporuje zákonu.

Sociální demokraté před novináři odmítli, že by nyní byla sněmovna paralyzována. Parlament tak podle nich funguje, byť obtížně v situaci, kdy je „silná kontroverze“ kolem celé řady reformních zákonů, v prvním čtení byl ale přijat rozpočet, schválen zákon o zadávání veřejných zakázek a řada dalších norem, připomněl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Kdybychom přistoupili na to, že každé trochu delší vystoupení je obstrukce, tak dříve nebo později budeme donuceni k tomu, abychom pouze mlčeli,“ dodal.

Při parlamentní diskusi se ale podle předsedy ČSSD vždy jedná o kvalitu a také cíle, které obstrukce sleduje. Sobotka řekl, že nynějším cílem je kromě snahy oddálit přijetí reforem i snaha vysvětlit argumenty a námitky opozice a její poslanci se soustředí na věcná vystoupení.

„Je možná nekonečná debata: my se snažíme vystupovat věcně, konkrétně, a zároveň tu debatu extendujeme,“ poznamenal Zaorálek. K diskusi prý je, kterému vystoupení se to podařilo lépe a kterému hůře. „Ve chvíli, kdy natahujeme čas, tak nám nemůžete vyčítat, že některá vystoupení by se dala zkrátit,“ uzavřel.

Koalice trvá na svém výkladu jednacího řádu, v němž se v souvislosti s omezením počtu vystoupení nepíše o bodu, ale o věci. Bod a věc podle vládních poslanců není totéž. K výtkám legislativců ke sloučení rozpravy k nesouvisejícím bodům Marek Benda (ODS) podotkl, že v jednacím řádu se o jejich věcné ani žádné jiné příslušnosti nepíše; právníci se odvolávají jen na praxi.

Legislativci podle Zaorálka také v souvislosti s obstrukcí ČSSD napsali, že mezi právní principy patří zákaz zneužívání práv. Mají ale prý pochyby o tom, že únosná mez zdržování byla nyní překročena.

Čtěte také:Obstruující poslance podpořili kolegové ze Senátu