Ministerstvo školství počítá s tím, že se upraví rámcové vzdělávací plány tak, aby se na všech dotčených oborech rozšířila výuka matematiky minimálně na deset hodin týdně.

Jste pro povinnou maturitu z matematiky? Hlasujte v anketě pod článkem.

Čtěte také: Šikanovaná učitelka z Třebešína bude oceněna při Dni učitelů

Krok ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) má podporu především mezi zástupci praxe, tedy v Hospodářské komoře či Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jeho prezident Jaroslav Hanák po rozšíření státní maturity o matematiku volá už mnoho let. Není ale sám.

Jako přirozený a potřebný posun to označuje například rektor Jihočeské univerzity Tomáš Matula či kardiochirurg Jan Pirk. „Matematika je nejen základ počtů, ale i logického myšlení a i takové obory, jako medicína, vyžadují základní znalosti z matematiky. Proto nechápu, jak vůbec může někoho napadnout, že by matematika nebyla povinnou součástí maturity," říká Jan Pirk. Předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát je přesvědčen, že matematika, stejně jako cizí a český jazyk a literatura „ jsou nosnými předměty všeobecného vzdělávání na základních a středních školách."

Nepřehlédněte: Více peněz do sportu. Stát chce ulehčit olympionikům i rodinám 

Proti uzákonění nerovnosti

Přesto vládní záměr narazil na zásadní překážku. Netýká se podstaty věci, ale termínu jejího zavádění. Zástupcům gymnázií se totiž nelíbí nerovnost v přístupu k žákům středních škol zakončených maturitou. Proto chtějí do právě projednávané novely školského zákona zanést znění, které by sjednotilo zavedení povinné maturitní matematiky na jaro 2022.

„Navrhneme, aby se účinnost nařízení vlády posunulo termínově tak, aby všichni začali stejně," potvrdil Deníku senátní zpravodaj k vládní předloze o financování regionálního školství Jiří Růžička (za TOP 09), který je zároveň ředitelem Gymnázia Jana Keplera. Pokud by se to nepovedlo, přistoupili by senátoři k ústavní stížnosti. „Maturita má stejný význam pro všechny středoškolské absolventy, nikoho nezvýhodňuje méně či více. Pokud chce stát kontrolovat úroveň maturantů, měl by to dělat u všech totožně," míní Růžička.

Psali jsme: Peníze na dluhopisy Agrofertu šly z Babišova účtu v UniCredit Bank

Roční odklad podporuje i Sdružení učňovských zařízení. Jeho předseda Karel Dvořák se ale vymezuje vůči stanovisku Asociace ředitelů gymnázií. Upozorňuje totiž, že žáci maturitních oborů ostatních středních škol konají kromě povinných státních maturitních zkoušek ještě minimálně dvě další z tzv. profilových předmětů, což žáci gymnázií nemusejí. „ „Sdružení učňovských zařízení přitom dosud, byť jen náznakem, ani nenapadlo uvažovat z tohoto důvodu o ústavní stížnosti," sdělil Karel Dvořák, ředitel SOU Ohradní v Praze 4.

Proti návrhu na sjednocení maturitního termínu se ostře ohradila ministryně Valachová: „Pokus nabourávat změny financování škol v Senátu přílepkem, a ohrožovat tak jejich start, je šokující. Ústavní stížnost je za stávajícího stavu absurdní. Jde jen o snahu se zviditelnit na problému, který neexistuje."