Počasí v pondělí ovlivní fronta přecházející ze severního Jadranu k severovýchodu, která do Česka přinese déšť. Na východě Moravy může za 24 hodin spadnout až 50 litrů vody na metr čtvereční.

Od pondělního rána proto bude hrozit vzestup hladin řek a potoků na druhý povodňový stupeň na většině území Moravskoslezského a Zlínského kraje, stejně jako na východě Jihomoravského a Olomouckého kraje. Krátkodobě nelze podle meteorologů vyloučit ani dosažení třetího, tedy nejvyššího stupně povodňové aktivity. Voda v některých řekách se tak může vylévat do okolní krajiny.

Vltava v Praze zůstává na prvním povodňovém stupni.
Vydatný déšť zvedl hladiny řek. Meteorologové varují před dalšími srážkami

Varování meteorologů před následky pondělního vydatného deště bude platit také pro většinu Olomouckého kraje a okresy na východě Pardubického kraje. Některé toky v těchto oblastech mohou vystoupat na první povodňový stupeň.

Vydatný déšť v uplynulých dnech způsobil vzestup hladin na první, místy i druhý povodňový stupeň na jihovýchodě Čech, ve středních Čechách a na severu Moravy se Slezskem. Dnes kolem 13:00 platil první stupeň už jen na šesti místech v Praze a středních Čechách.