Ledovka pokryla silnice v Karlovarském a Plzeňském kraji už dnes, na řadě míst způsobila nehody nebo zastavila dopravu.

Řidičku v Kraslicích zaskočila zledovatělá silnice v ulici Boženy Němcové. S autem se začala točit a zastavil ji až strom.
Silnice pod ledem a vážné nehody. Nevyjíždějte! Nabádají záchranáři

V předcházejících osmi hodinách spadlo na západě Čech až šest milimetrů mrznoucího deště. Další tři milimetry mohou ještě spadnout. Výstraha před velmi silnou ledovkou s extrémním stupněm nebezpečí platí do sobotních 09:00 pro celý Karlovarský kraj, většinu Plzeňského kraje, tři okresy v Ústeckém kraji a také na Rakovnicku.

Meteorologové varují před nebezpečím úrazů a také vysokou nehodovostí. "Doporučujeme pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Při nutnosti pohybu venku je nezbytná velká opatrnost," uvedli. Pokud lidé vyrazí autem, měli by počítat s výrazným prodloužením doby jízdy. Komplikace mohou být rovněž se zásobováním nebo zdravotními službami.

Hrozí nebezpečí pádu větví

Při delším dešti se může ledovka tvořit i na stromech, stožárech a drátech elektrického vedení. Stromy a větve se mohou lámat, pravděpodobné jsou v takovém případě i výpadky v dodávkách elektřiny.

Výstraha před silnou ledovkou s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotního rána v celém Plzeňském kraji a částech krajů Jihočeského, Středočeského a Ústeckého. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí je vyhlášena v Praze, Libereckém kraji, většině středních Čech a částech krajů Jihočeského, Pardubického a Královéhradeckého.

Aktuální výstrahy jsou zveřejněny na webu ČHMÚ.

Skiareál Klínovec
Na Klínovci otevřou první sjezdovku. Lyžuje se už v Krkonoších a Jeseníkách